‘Doet u wel schone kleren aan?’

fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een Siamezen-fokkerij in Amsterdam.

Thijs Wolzak

Thijs Wolzak

Huis. „Doet u wel schone kleren aan?” Beatrix Aaftink, (72, ex-lerares Frans) is bang dat het bezoek ziektes meeneemt naar haar ecologische cattery . Ze fokt er Siamezen. „De katten zijn een deel van mijn hart.”

Kattenshow. Rond haar dertigste ontmoette ze op een kattenshow een fokster bij wie ze in de leer ging. In dit huis fokt ze nu al 30 jaar. Overal liggen witte tegels en boven zijn alle kamers gescheiden door stalen traliedeuren. Via een camerasysteem kan ze de kamers observeren.

Werkkamer. In de voormalige werkkamer van haar man, die drie jaar geleden overleed, woont nu Irana, met een nestje van zes kittens in de kleuren lilac-points, choc-point en lilac-point. Een kamer verder woont de kater Xerxes. Om inteelt tegen te gaan, importeert Aaftink katten uit Florida, Finland en Nieuw-Zeeland.

Overlijden. „Als ik niet meer leef word ik eerst hier beneden opgebaard, zodat de katten dicht bij me kunnen zijn. Daarna gaan de katten mee naar de begrafenis; in hun kennels staan ze dan rond mijn kist. Maar ik word honderd hoor.”

Van IKEA? „Niets.”

Meenemen bij brand? „De geweldige herinneringen aan mijn gezegend en grandioos leven.”

Heeft u tips voor deze rubriek? Stuur ze naar binnenkijken@nrc.nl

    • Thijs Wolzak