Aanval op IS-bolwerk Raqqa gaat beginnen

Syrië

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een door de VS gesteunde militie die vooral bestaat uit Syrische Koerden, hebben aangekondigd dat het offensief om IS-bolwerk Raqqa is begonnen.

Commandanten van de SDF maakten dat zondag bekend op een persconferentie in het Syrische stadje Ain Issa, zo’n 35 kilometer ten noorden van Raqqa. Daar las een woordvoerder een verklaring voor. Volgens die verklaring coördineren de VS de aanval en komt er Amerikaanse luchtsteun, terwijl de SDF met 30.000 man aan grondtroepen de zelfverklaarde hoofdstad van IS zullen aanvallen. Ook Frankrijk heeft luchtsteun toegezegd. Burgers werd opgeroepen te vluchten naar „bevrijd gebied”.

In de Jordaanse hoofdstad Amman bevestigde de Amerikaanse afgezant voor de coalitie tegen IS, Brett McGurk, het nieuws over de gecoördineerde aanval. De Amerikaanse generaal Joseph Dunford was in Ankara om te praten over de Turkse zorgen over de rol van de Koerdische milities. De SDF bestaan voor een belangrijk deel uit Koerdische strijders van de YPG-militie, die wordt gezien als militaire bondgenoot van de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Voor Turkije lijkt geen rol weggelegd in het offensief. Een week geleden nog opperde de Turkse minister van Defensie Fikri Isik dat door Turkije gesteunde troepen „een goed alternatief” konden zijn voor de Koerdische strijdkrachten. De woordvoerder die zondag in Ain Issa de verklaring voorlas, sprak de hoop uit dat Turkije zich niet zou bemoeien met wat de SDF een „interne Syrische aangelegenheid” noemen. Ook beweren de SDF dat Washington heeft toegezegd dat Turkije zich buiten het offensief houdt.

De Turkse president Erdogan houdt vast aan de lijn dat Raqqa veroverd kan worden zonder hulp van de Koerdische YPG. Afgelopen zomer lanceerde Turkije een offensief met Arabische en Turkmeense rebellen tegen IS. Opzet is een bufferzone te creëren tussen IS en de Turkse grens. Ankara wil koste wat kost voorkomen dat de Koerden door hun oorlog tegen IS gebiedsuitbreiding boeken.

    • Gert Van Langendonck