Zuid-Koreanen willen af van ‘leugenachtige’ president Park

Demonstraties Seoel De woede over de nauwe banden tussen president Park Geun-hye en Choi Soon-sil, dochter van een sekteleider, houdt Zuid-Korea al meer dan twee weken in zijn greep. Choi wordt ervan verdacht politieke invloed te hebben gehad omdat ze de speeches van de president redigeerde.

Een demonstrante toont een bord op waarop het aftreden van president Park wordt geëist.
Een demonstrante toont een bord op waarop het aftreden van president Park wordt geëist. Foto Kim Hong-Ji/Reuters

Verkeersagenten in het centrum van Seoul hebben deze dagen een afwisselende baan. Staan ze de ene dag het verkeer te regelen bij een demonstratie tegen de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye, de volgende dag staan ze bij een afzetting auto’s tegen te houden wegens het derde Kimchi Festival in de stad. Liepen zaterdag rond het stadhuis nog duizenden demonstranten die luidkeels het aftreden van de president eisten, nu staan mensen in de rij voor een rode tent om de ingemaakte pittige kool, waarvan een Koreaan jaarlijks ruim 25 kilo naar binnen werkt, van een masterchef te kunnen proeven.

De woede die het land en de regering nu al twee weken in zijn greep houdt over de te nauwe band tussen de president en Choi Soon-sil, dochter van een sekteleider, lijkt deze dag even naar de achtergrond verdwenen. Choi wordt ervan verdacht politieke invloed te hebben gehad omdat ze Parks speeches redigeerde.

Lees ook Tienduizenden Zuid-Koreanen demonstreren tegen president

Verderop, op de hoek van de straat die leidt naar het Gwanghwamunplein, de verzamelplaats van de ruim 45.000 demonstranten van een dag eerder, is wel nog iets van verzet te zien. Tegen een metalen hek zijn tientallen post-its geplakt met teksten als: ‘Park, negeer niet de stem van het volk’, ‘Park, je moet aftreden voor het land’. En dwingender: ‘Park, ga!’.

Op een tafeltje ernaast liggen stiften en lege kladblokjes. Een paar mensen plakken nog een briefje tegen het hek. “De president moet gaan”, zegt de twintigjarige student Kwon Se-in. “Ook al heeft ze excuses aangeboden. Het is onvergeeflijk dat ze zich heeft ingelaten met Choi.”

Choi, die in voorarrest zit, wordt er ook van verdacht dat ze zichzelf door haar connecties met Park via twee door haar opgerichte ngo’s financieel bevoordeelde. De president verontschuldigde zich de afgelopen week twee keer in een emotionele toespraak op tv voor de affaire, maar de oppositie noemde het meteen ‘ongemeend’. Ondertussen zijn ook twee van Parks oud-assistenten gearresteerd op verdenking van betrokkenheid.

Lees ook Zuid-Koreaanse president biedt excuses aan voor rol in schandaal

Leugenaar

Chul-Woon Kim van de vervoersvakbond KPTU, die met een collega naast het hek zit op een isoleermatje, slaapzak over de knieën, denkt dat mensen de president nog steeds een “leugenaar” vinden. De vakbonden liggen al langer overhoop met Parks regering. Vorig jaar november demonstreerden er nog 80.000 mensen tegen de invoering van door de staat opgelegde boeken in het onderwijs en versoepelingen in het ontslagrecht.

“Park vertegenwoordigt alleen maar de grote conglomeraten, maar ze is geen president voor de arme en werkende mens”, zegt Kim. Hij wijst op het gebrek aan een sociaal vangnet voor ouderen - in Seoul wemelt het van de ouderen die op straat spullen verkopen - en de hoge werkloosheid onder jongeren van rond de 10 procent. Dat is meer dan twee keer zo hoog als het algemene werkloosheidscijfer. De hoge zelfmoordcijfers onder beide leeftijdsgroepen worden hier door deskundigen vaak mee in verband gebracht. Kim: “Park heeft de armen alleen maar armer gemaakt.”

Kyung-ran Kim, directeur van de handelsvakbond KCTU, die naast haar collega in een tent zit met een paar medevakbondsleden, noemt Park een ‘ondemocratische’ president. Haar vakbondsvoorzitter en 33 anderen werden vorig jaar opgepakt bij de grote demonstratie. Hun staan celstraffen te wachten van anderhalf tot wel acht jaar. Kim: “Onder deze regering is het recht om te demonstreren drastisch ingeperkt, en ze heeft de aller- allerslechtste arbeidswetgeving ingevoerd.” Zo wordt volgend jaar voor alle ambtenaren een prestatiebeloningssysteem ingevoerd waartegen sinds oktober ook al door het hele land gedemonstreerd wordt.

Toch klinken beide vakbondsbestuurders niet erg hoopvol op de vraag of ze denken dat Park zal opstappen. Twijfel en scepsis trekt over hun gezicht. “Ik hoop het”, zegt Kim van KCTU. “Misschien. Het zou kunnen”, zegt haar collega. “Maar ik ben er niet zeker van.”