Demonstraties na arrestaties pro-Koerdische partij HDP

De demonstraties volgden enkele uren nadat Turkse autoriteiten negen partijleden van de HDP oppakten.

Demonstraties in Istanbul.
Demonstraties in Istanbul. Yasin Akgul/AFP

De arrestatie van opnieuw een aantal pro-Koerdische politici en journalisten heeft zaterdag tot protesten geleid. In de Turkse stad Istanbul werden betogers met waterkanonnen en traangas uiteengedreven. Ook schoot oproerpolitie met rubberkogels, aldus Reuters. Honderden mensen marcheerden door de stad. De menigte maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan onder meer uit voor fascist.

Met soortgelijke leuzen liepen in de Griekse hoofdstad Athene zo’n duizend mensen richting de Turkse ambassade. De oproerpolitie voorkwam dat de pro-Koerdische groep de ambassade kon bereiken. In Keulen zijn meer dan drieduizend Koerden op de been om te demonstreren tegen de Turkse president Erdogan. In Den Haag zijn tweehonderd Koerden bijeen op het Spuiplein, meldt Omroep West. Ook in andere Europese steden zijn er demonstraties.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Twitter avatar HDP_TT1 HDP TT Şişli’de Diktatör Erdoğan’ın faşist darbesini protesto eden gruba polis saldırdı.
#DireneDireneKazanacağız !
https://t.co/WzgOhDNwnH

Aanhoudingen

De demonstraties volgden enkele uren nadat Turkse autoriteiten negen partijleden van de HDP oppakten. Onder de negen aangehoudenen bevinden zich de provinciale en regionale leiders van de zuidoostelijke provincie Adana van de HDP. De HDP, een pro-Koerdische partij, is momenteel de op twee na grootste in het Turkse parlement met 59 van de 550 zetels.

De aanhoudingen volgen op de arrestaties van twaalf parlementsleden van de HDP. De twaalf werden donderdagavond opgepakt, volgens Turkse media in het kader van een ‘antiterreuronderzoek’. De HDP wordt er door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan van beschuldigd gelinkt te zijn aan de Koerdische PKK, die door Ankara beschouwd wordt als terroristische beweging.

Voorzitters

Bij de twaalf gearresteerde HDP-parlementsleden bevinden zich onder meer de twee covoorzitters Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag, en de fractievoorzitter Idris Baluken. De arrestatie van de parlementsleden komt bovendien na eerdere arrestaties van een groot aantal gemeentelijke verkozenen van de HDP.

De Verenigde Staten, de Verenigde Naties en de Europese Unie zijn “zeer bezorgd”, lieten zij vervolgens weten. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu veroordeelde de kritiek van de EU, en herhaalde zijn beschuldiging dat sommige Europese landen de PKK steunen. Hij zei dat Koerdische parlementsleden niet boven de wet staan en dat de EU niet het recht heeft Turkije de les te lezen over de wet en democratie.