Tienduizenden Zuid-Koreanen demonstreren tegen president

Een omstreden vriendin van de president zou politieke invloed en toegang tot geheime informatie hebben gehad.

Zuid-Koreaanse demonstranten vragen om het aftreden van hun president. Het was de grootste anti-overheidsdemonstratie in bijna een jaar.
Zuid-Koreaanse demonstranten vragen om het aftreden van hun president. Het was de grootste anti-overheidsdemonstratie in bijna een jaar. Ahn Youg-joon / AP

Tienduizenden Zuid-Koreanen zijn de straat opgegaan in Seoul om het vertrek van hun president Park Geun-hye te eisen. Die ligt onder vuur nadat bleek dat een vriendin van haar, de dochter van een sekteleider, een politieke rol heeft gehad. Organisaties spraken van een opkomst van 130.000 mensen, de lokale politie schatte het aantal demonstranten op 43.000.

Het gaat om de grootste anti-overheidsdemonstratie in bijna een jaar tijd, meldt persbureau AP. Vrijdag heeft Park op televisie haar excuses aangeboden aan het volk, de tweede publieke excuses in een week. Ze zegt dat ze zal meewerken aan een justitieel onderzoek naar haar handelen.

Lees ook: Zuid-Koreaanse president biedt excuses aan voor rol in schandaal

Vorige week bleek dat Park belangrijke toespraken heeft laten redigeren door een vriendin: Choi. Zij zou al jaren ongecontroleerde toegang hebben gehad tot de president. Volgens beschuldigingen kon ze bij geheime staatsinformatie en heeft ze zich bemoeid met verschillende politieke zaken, waaronder de benoeming van ministers.

Choi geldt in Korea als omstreden. Zuid-Koreaanse justitie heeft Choi opgepakt, naast twee voormalige assistenten van de president. Het duo wordt beschuldigd van het onder druk zetten van bedrijven om in totaal ongeveer 60 miljoen euro te doneren aan twee stichtingen die worden beheerd door Choi. Zij en Park zijn al lange tijd vriendinnen, al zijn ze volgens de president nu gebrouilleerd.

5 procent

Choi heeft geen officiële politieke functie; ze is de dochter van de inmiddels overleden Choi Tae-min, oprichter van de sekte die Kerk van het Leven heette. Hij was tijdens de jeugd van Park een vertrouweling van haar vader: de militaire dictator Park Chung-Hee. Na het overlijden van de moeder van Park nam Choi senior een rol als mentor voor de latere president in. Veel Koreanen zijn bang dat Park onder invloed van de religieuze cult van de Chois staat.

Verschillende Koreaanse politici hebben Park opgeroepen om af te treden, maar de oppositie heeft nog geen serieuze poging gedaan om haar af te zetten. Park heeft in een poging om de boel te sussen een aantal topabmtenaren ontslagen. Ze benoemde woensdag oud-regeringsadviseur Kim Byong-joon als nieuwe premier. Een nationale peiling wees uit dat nog slechts 5 procent van het volk Park steunt. Haar termijn loopt nog vijftien maanden.