Spanje arresteert ‘laatste voortvluchtige ETA-kopstuk’

Mikel Irastorza (41) werd aangetroffen in een woning in een Zuid-Frans dorp.

Een Franse militair houdt de wacht bij het huis waar Irastorza werd gevonden.
Een Franse militair houdt de wacht bij het huis waar Irastorza werd gevonden. Foto Gaizka Iroz / AFP

Spaanse speciale eenheden hebben zaterdagochtend de hoogste baas van de Baskische groepering ETA opgepakt. Mikel Irastorza (41) werd aangetroffen in een woning in een Zuid-Frans dorp, zo liet het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken aan persbureau AFP weten. Ook het koppel dat hem onderdak bood is aangehouden.

Irastorza is volgens Spanje “de laatste nog ongestrafte leider” van de ETA, een beweging die strijdt voor een onafhankelijke Baskische staat. De arrestatie komt voort uit een grootschalig onderzoek naar de top van de voormalige terreurorganisatie. Het Spaanse ministerie liet tegenover AFP doorschemeren dat er waarschijnlijk nog meer arrestaties volgen.

Lees ook: In Baskenland broeit nog de afscheiding.

Volgens bronnen van het persbureau die bij het onderzoek zijn betrokken, is Irastorza sinds het najaar van 2015 de belangrijkste man bij de ETA. Hij volgde toen David Pla en Iratxe Sorzabal op, de twee kopstukken die kort daarvoor waren aangehouden. Ook zij werden gearresteerd in Frankrijk, in samenwerking met de Franse politie.

Ontmanteld, maar niet verdwenen

De ETA ontstond eind jaren vijftig als een groepering die de Baskische cultuur moest promoten. Al vrij snel ontwikkelde de organisatie zich tot een terreurbeweging, die op gewelddadige wijze een onafhankelijk Baskenland nastreefde. Bij aanslagen van de ETA vielen sinds de oprichting meer dan achthonderd doden, onder wie ruim 340 burgers.

Na een aantal wapenstilstanden begin deze eeuw bereikte de groep in 2011 een akkoord over het beëindigen van de terreurcampagne. Helemaal verdwenen is de ETA echter niet, zo meldt AFP. Nog zeker twintig voormalige ETA-strijders is op vrije voeten. Veel meer, bijna vierhonderd, zit opgesloten in Spaanse of Franse gevangenissen.