‘Politie in Caribisch gebied handelt niet integer’

Die conclusie trekt voormalig korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman, die de laatste tijd zelf onder vuur ligt.

Oud-korpschef Gerard Bouwman van de Nationale Politie.
Oud-korpschef Gerard Bouwman van de Nationale Politie. Foto Martijn Beekman / ANP

De politie op de Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba maakt zich al jaren schuldig aan niet-integer handelen. Die conclusie trekt voormalig korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman in een onderzoek naar het korps, meldt Trouw zaterdag. Het rapport komt op een onfortuinlijk moment, aangezien Bouman zelf ook onder vuur ligt.

Uit het onderzoek komt volgens Trouw naar voren dat agenten op de eilanden hun dienstvoertuigen inzetten voor privégebruik en dat ze onrechtmatig uren schrijven voor overwerk. Ook zouden er privé-activiteiten tijdens werktijd worden ondernomen. Dergelijke handelingen worden bij het korps op de BES-eilanden als normaal beschouwd, zo concludeert Bouman.

In maart van dit jaar werd bekend dat Bouman door minister Ard van der Steur (Justitie, VVD) was gevraagd om het korps in het Caribisch gebied door te lichten. De 63-jarige Zuid-Hollander bracht daarop twee bezoeken aan de eilanden, meldt Trouw. Voor zijn onderzoek sprak hij met zeker veertig werknemers, van korpschef tot agent.

Onrechtmatige bestedingen bij ondernemingsraad

Eerder deze week werd bekend dat ook Bouman zelf onderwerp is van onderzoek. Minister Van der Steur wil weten welke rol de oud-politiebaas heeft gespeeld bij de besluitvorming in de Centrale Ondernemingsraad (COR), die veel budget “onrechtmatig en ondoelmatig” besteedde. Veel van de 1,6 miljoen aan budget ging op aan feesten en reizen.

Een bron rond het onderzoek liet onlangs in NRC weten dat Bouman op de hoogte was van het riante bestedingsgedrag van de ondernemingsraad, maar dat hij daar niets tegen deed. Het vermoeden bestaat dat Bouman met veel geld de steun van de COR kocht.