Klokkenluider Manning doet opnieuw zelfmoordpoging

De 28-jarige Chelsea Manning zit 35 jaar vast vanwege het lekken aan klokkenluiderssite Wikileaks.

Foto die Manning in 2010 naar zijn overste stuurde. In het leger werd al vastgesteld dat de soldaat worstelde met geslachts- en identiteitsproblemen.
Foto die Manning in 2010 naar zijn overste stuurde. In het leger werd al vastgesteld dat de soldaat worstelde met geslachts- en identiteitsproblemen. Foto AP

Klokkenluider Chelsea Manning heeft recentelijk opnieuw een zelfmoordpoging gedaan. De 28-jarige Manning, die bekend werd door het lekken van militaire documenten aan klokkenluiderswebsite Wikileaks, deed dat kort nadat ze was overgeplaatst in een isoleercel. Ze moest in eenzame opsluiting vanwege haar eerdere zelfmoordpoging in juli, zo meldt Reuters zaterdag.

Reden voor de nieuwe poging is dat de Amerikaanse autoriteiten weigeren “haar geslachtsidentiteitsstoornis op een adequate manier te behandelen”, zo meldt Mannings advocaat Chase Strangio aan het persbureau. In juli was het gebrek aan een goede medische behandeling aanleiding voor de poging zichzelf van het leven te beroven.

‘Gestraft omdat ze dood wilde’

Voordat Manning de isoleercel in ging het juist weer beter met de voormalige soldaat, zo zei Strangio tegen AP:

“Na haar zelfmoordpoging in juli zag ik hoe ze haar leven weer probeerde op te pakken. Maar toen ze hoorde dat ze werd vervolgd en plotseling werd gestraft, brak er iets. Ze is meermaals gestraft omdat ze probeerde te overleven, en nu wordt ze gestraft omdat ze probeerde te sterven.”

Chelsea Manning werd geboren als Bradley Manning en werkte in het Amerikaanse leger als data-analist. In 2010 lekte de soldaat honderdduizenden diplomatieke en militaire documenten aan klokkenluiderswebsite Wikileaks. De informatie bood onder meer een nieuw inzicht in het verloop van de oorlogen in Irak en Afghanistan zien.

Lees ook: Manning niet schuldig aan helpen vijand, wel aan 19 andere zaken.

Drie jaar na de lek werd Manning schuldig bevonden aan het lekken van staatsgevaarlijke informatie. Ze werd oneervol ontslagen bij het leger en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 35 jaar. Nadat Manning, die worstelt met geslachts- en identiteitsproblemen, werd vastgezet, onderging ze een geslachtsverandering. Sindsdien gaat ze als Chelsea door het leven. Ondanks herhaalde verzoeken tot overplaatsing zit Manning in een volledig mannelijke gevangenis.