Italiaanse kustwacht redt 2.100 bootmigranten

Tien migranten overleefden de overtocht niet, hun lichamen zijn geborgen.

Foto Andreas Solaro/AFP

De Italiaanse kustwacht heeft zaterdag 2.100 bootmigranten gered op de Middellandse Zee. Tien migranten overleefden de overtocht niet, hun lichamen zijn geborgen, zo meldt de Italiaanse kustwacht. De migranten probeerden Italië te bereiken in dertien rubberbootjes, twee kleine boten en een groter schip.

Vrijdag redde de Italiaanse kustwacht nog 1.200 personen, donderdag 766. De gevaarlijke overtocht naar Europa over de Middellandse Zee is dit jaar een recordaantal migranten fataal geworden. Tot nog toe zijn 4.220 mensen om het leven gekomen door verdrinking en uitputting. Daarmee overstijgt het dodental nu al dat van vorig jaar, meldde de Internationale Organisatie voor Migratie vrijdag.

Tussen januari en begin november 2015 overleefden 3.495 mensen de overtocht niet. Het jaar daarvoor kwamen in dezelfde periode 3.162 migranten om het leven. Veruit de meeste doden, 3.743, vielen dit jaar op de zogeheten centrale mediterrane route tussen Libië en Italië.

Lees ook: Vertrekken omdat het kan, niet omdat het moet

Op de oostelijke route naar Griekenland vielen afgelopen jaar nog 415 doden. Vorige maand zijn er 27.000 migranten aangekomen in Italië, vrijwel allemaal uit Afrika, blijkt uit cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.