Ex-president El Salvador verliest eigendommen

De ex-president Antonio Saca (2004-2009) zit vast op verdenking van misbruik van overheidsgeld.

Foto Marvin Recinos/AFP

Een rechter heeft zaterdag in El Salvador geoordeeld dat alle bezittingen van ex-president Antonio Saca in beslag genomen worden. Dat meldt Reuters. De politie in El Salvador arresteerde Saca vorige week zaterdag. Hij wordt verdacht van misbruik van overheidsgeld.

Saca leidde het Centraal-Amerikaanse land tussen 2004 en 2009. Samen met zes voormalig regeringsfunctionarissen hebben zij volgens het Openbaar Ministie omgerekend zo’n 220 miljoen euro van de staat gestolen. Saca wordt persoonlijk verdacht van het achterover drukken van vijf miljoen dollar (4,5 miljoen euro) aan overheidsgeld.

De 51-jarige Saca zegt onschuldig te zijn. Volgens de rechter is er echter genoeg bewijslast voor deze maatregel. De rechter verlengde tevens het voorarrest van Saca.

Eerder al president opgepakt

Saca is niet de eerste ex-leider die verdacht wordt van corruptie. Tegen Mauricio Funes, president tussen 2009 en 2014, werd in februari een onderzoek ingesteld omdat hij geen verklaring had voor de 700.000 dollar die aan het eind van zijn ambtstermijn op zijn privérekening werd bijgeschreven. Hij kreeg politiek asiel in Nicaragua.

Ook de inmiddels overleden ex-president Francisco Flores wordt van corruptie verdacht. Hij overleed echter aan het begin van dit jaar, nog voor hij berecht kon worden.