Djokovic verliest eerste plaats op wereldranglijst aan Murray

De 28-jarige Djokovic voerde de wereldranglijst 122 weken op rij aan. Slechts drie tennissers deden dat langer.

Koen Suyk/ANP

Novak Djokovic is niet langer de beste tennisser van dit moment. Hij verliest zijn eerste plaats op de wereldranglijst aan Andy Murray. De Schot passeerde zaterdag zonder te spelen Djokovic. Milos Raonic meldde zich geblesseerd af voor de halve finale van het toernooi in Parijs. De 28-jarige Djokovic voerde de wereldranglijst 122 weken op rij aan. Slechts drie tennissers deden dat langer.

Na vrijdagavond had Djokovic het behoud van zijn eerste plaats op de ATP-lijst al niet meer in eigen hand. De Serviër speelde ook in Parijs, maar liet zich in de kwartfinales verrassen door Marin Cilic: 4-6 en 6-7 (2). Door die nederlaag had Murray aan één overwinning genoeg om Djokovic te passeren.

De eveneens 28-jarige Murray kende een goed seizoen, waarin hij voor de tweede keer in zijn loopbaan Wimbledon won. In twee andere grandslamtoernooien, Roland Garros en de Australian Open, stond de Schot in de finale. Ook was Murray opnieuw de beste op het Olympische tennistoernooi, maar die zege telt niet mee voor de wereldranglijst.

Reeks Federer twee keer zo lang

Met 122 weken als lijstaanvoerder zette Djokovic de op drie na langste reeks ooit neer. Hij wordt daarin alleen overtroffen door Roger Federer (237 weken), Jimmy Connors (160) en Ivan Lendl (157). In totaal stond Novak Djokovic 223 weken op plek één van de wereldranglijst. Federer stond met 302 weken het vaakst op de eerste plaats.

Bij de vrouwen kwam dit jaar ook een einde aan een imposante reeks aan kop van de wereldranglijst, toen Angelique Kerber Serena Williams van de eerste plaats stootte. Williams was meer dan drie jaar op rij de beste tennisser ter wereld. Alleen Steffi Graf wist ooit een vergelijkbare reeks neer te zetten.