Astrid Holleeder overwoog haar broer te vermoorden

Op de behandeltafel van de fysiotherapeut besloot ze om het niet te doen, schrijft de zus van Willem Holleeder.

Willem Holleeder verlaat de rechtbank in 2014.
Willem Holleeder verlaat de rechtbank in 2014. Robin van Lonkhuijsen / ANP

Astrid Holleeder heeft serieus overwogen haar broer Willem Holleeder dood te schieten, na langdurig door hem te zijn bedreigd en geïntimideerd. Dat schrijft persbureau ANP zaterdag.

De jongste zus van Holleeder schrijft in haar nieuwe autobiografisch familiekroniek, dat na één dag toe is aan een tweede druk:

“Ik zou niet proberen ermee weg te komen, ik ben niet zoals hij. Ik zou mijn verantwoordelijkheid nemen en mijzelf aangeven.”

Op de behandeltafel van de fysiotherapeut besloot ze om het niet te doen, schrijft ze. Een opmerking van haar behandelaar zette haar aan het denken:

“Je bent moe omdat anderen jouw energie afnemen. Jij hoeft niet ieders problemen op te lossen.”

Astrid Holleeder schrijft spijt te hebben van haar beslissing:

“Nu, achteraf, denk ik: had ik het maar wel gedaan, dan was ik eerder vrij geweest, dan had ik misschien negen jaar gekregen en stond ik met goed gedrag binnen zes jaar buiten, jong genoeg om weer een leven op te bouwen. Nu heb ik levenslang: of hij veroordeeld wordt of niet.”

De gedachtes over het ombrengen van haar broer speelden in de periode nadat hij werd vrijgelaten in januari 2012. Holleeder kwam vervroegd vrij na het uitzitten van een celstraf voor afpersing van vastgoedhandelaar Willem Endstra. “Hij werd in die periode gemener en gewelddadiger”, zei Astrid Holleeder eerder tegen NRC. De crimineel zou in die periode bijvoorbeeld haar oudere zus Sonja hebben afgeperst.

Belastende verklaringen

De zussen Holleeder en zijn ex-vriendin Sandra kwamen vorig jaar volop in de belangstelling nadat bleek dat ze twee jaar eerder bij het Openbaar Ministerie belastende verklaringen hadden afgelegd tegen Holleeder. In NRC schetste Astrid al een beklemmend beeld van het intimiderende gedrag van haar broer, waar ze meerdere geluidsopnames van had weten te maken.

Lees ook: ‘Mijn broer Willem Holleeder is een psychopaat’

Holleeder zit momenteel in de cel op verdenking van vijf onderwereldmoorden. Volgens justitie wilde hij ook zijn zussen laten liquideren.

Lees ook: Zus Holleeder schrijft in stilte een familiekroniek

Juriste Astrid Holleeder heeft in stilte gewerkt aan een vijfhonderd pagina’s tellend autobiografisch familiekroniek Judas, dat zaterdag verscheen bij uitgeverij Lebowski. Ze beschrijft daarin hoe Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang heeft geterroriseerd. Daarbij speelde haar eveneens overheersende vader, een alcoholverslaafde, ook een belangrijke rol.

Testament

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, maar kent veel flashbacks naar gebeurtenissen uit haar jeugd. Astrid Holleeder zei eerder tegenover NRC dat ze hoopt dat ze haar broer met haar verklaringen “levenslang” geeft. Ze noemde haar boek een “testament”.