Zuid-Koreaanse president biedt excuses aan voor rol in schandaal

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye is al dagen verwikkeld in een soort Greet Hofmans-achtige affaire.

De Zuid-Koreaanse presidente beantwoordde na afloop van haar toespraak geen vragen.
De Zuid-Koreaanse presidente beantwoordde na afloop van haar toespraak geen vragen. Foto Ed Jones/AP

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye heeft in een emotionele toespraak voor de nationale televisie vanmorgen haar excuses aangeboden voor het schandaal waar ze haar regering in gestort heeft. Al dagen eisen demonstranten rond het stadhuis haar aftreden.

Het is het tweede publieke excuus in een week. De president ligt onder vuur nadat bleek dat ze een vriendin belangrijke politieke toespraken had laten redigeren in de afgelopen jaren. Daar bood ze maandag haar verontschuldigingen voor aan. De vriendin Choi Soon-sil, dochter van een sekteleider, geldt in Korea al langer als een omstreden figuur. Naar verluidt zou ze al jaren ongecontroleerde toegang hebben tot de president en haar zelfs adviseren over haar garderobe.

In haar toespraak zei Park met een trillende stem dat de hele affaire “haar hart brak”, dat het “haar schuld en fout” was, en dat ze “onoplettend” was geweest.

“Het is moeilijk om mezelf te vergeven, ik kan er ‘s nachts niet van slapen. Het is waar dat ik in een onbewaakt ogenblik onvoorzichtig ben geweest omdat ze me door een moeilijke periode heeft geholpen. Maar ik heb alle contact verbroken en haar ook uit mijn hart verbannen.”

Ook zei de president, wier populariteit een dieptepunt heeft bereikt van 5 procent, dat ze volledig zou meewerken aan een justitieel onderzoek. Volgens de wet kan een president overigens officieel niet vervolgd worden. Maar de openbaar aanklager zegt wel een ondervraging te overwegen. Zaterdag viel Justitie het presidentiële kantoor al binnen op zoek naar meer documentatie. Choi werd vervolgens afgelopen maandag verhoord en gisteren formeel gearresteerd. Ze zou daarnaast ook financieel geprofiteerd hebben door haar politieke banden van twee door haar opgerichte non-profits. Justitie deed woensdag invallen in die kantoren en viel eerder ook bankkantoren binnen om alle transacties van Choi te onderzoeken.

Gelijkenis met Greet Hofmans-affaire

De affaire toont parallellen met de Greet Hofmans-affaire die in Nederland speelde tijdens Juliana’s regeerperiode toen de alternatieve genezeres en handoplegster Greet Hofmans een belangrijke adviseur werd van Juliana en zodoende een crisis aan het hof veroorzaakte. Ook Choi zou zo innig met Park zijn dat de president naar verluidt zelfs niet meer zou luisteren naar haar politieke adviseurs.

Choi is de dochter van de inmiddels overleden Choi Tae-min, oprichter van een obscure sekte die de Kerk van het Leven heette. Choi Tae-min was al tijdens de jeugd van Park een vertrouweling van haar vader, de militaire dictator Park Chung-Hee die toen aan de macht was. Nadat Parks moeder in 1974 werd vermoord en haar vader in 1979 werd hij een mentor van Park en raakte ze bevriend met zijn dochter. De sekteleider werd in Amerikaanse diplomatieke correspondentie een ‘Raspoetin-achtige’ figuur genoemd.

Er gaan geruchten dat Choi de president sjamanistische rituelen zou hebben laten uitvoeren. Die beschuldigingen van sjamanisme wees ze vandaag van de hand. In een poging de onrust enigszins te bezweren stuurde Park deze week al een aantal topabmtenaren de laan uit. Ook benoemde ze woensdag Kim Byong-joon, een oud-regeringsadviseur, als nieuwe premier. Of haar excuus de crisis bezworen heeft, is afwachten. Choo Mi-ae, leider van de belangrijkste oppositiepartij, zei in een reactie dat het excuus ‘onoprecht’ was.