Ziggo verliest klanten, maar minder dan eerst

De omzet van het dochterbedrijf van het Amerikaanse Liberty Global bleef stabiel op 611 miljoen euro.

Siese Veenstra/ANP

Ziggo verloor het afgelopen kwartaal opnieuw klanten, al waren het er wel minder dan in de voorgaande periodes. Per saldo nam het aantal abonnementen af met 11.000 ten opzichte van een kwartaal eerder. Het kabelbedrijf kreeg er extra internetabonnees en bellers bij, maar het aantal tv-klanten nam af. Ziggo zegt daarmee zijn beste kwartaal in twee jaar tijd achter de rug te hebben, aldus het bedrijf in een verklaring.

In de drie maanden daarvoor raakte Ziggo nog zo’n 27.000 klanten kwijt. In nog geen twee jaar tijd heeft Ziggo het bestand met meer dan 250.000 abonnementen zien afnemen tot een kleine 9,65 miljoen abonnementen eind september.

De operationele winst (ebitda) was het afgelopen kwartaal een kleine 4 procent lager dan een jaar eerder en kwam uit op 337 miljoen euro. De omzet van het dochterbedrijf van het Amerikaanse Liberty Global bleef ongeveer gelijk op 611 miljoen euro.

Lees ook: Traag internet of verplicht tv - vier vragen over de macht van KPN en Ziggo

Om meer klanten aan zich te binden, investeerde Ziggo afgelopen maanden onder meer flink in sportkanaal Ziggo Sport. Die zender trok bijvoorbeeld 1,1 miljoen kijkers tijdens de Formule 1 Grand Prix van Mexico. Ook investeerde Ziggo in het tv-aanbod met Premier League, Netflix en Videoland.

Eerder maakte Ziggo bekend vanaf volgend jaar Game of Thrones te gaan uitzenden via een nieuwe betaalzender Ziggo Movies & Series XL. Eind september werd er bekend dat HBO stopt in Nederland per 1 januari 2017 en dat de populaire serie dus niet meer via HBO uitgezonden kan worden.

Lees ook: Zijn de kabelaars te machtig?

Fusie Ziggo Vodafone

Ziggo gaat binnenkort fuseren met Vodafone Nederland. De Europese Commissie liet in augustus weten geen bezwaren in de samensmelting te zien, op voorwaarde dat Vodafone zijn afdeling voor vaste telefoonlijnen, internet en tv-diensten afstoot. Dat had het bedrijf zelf al aangeboden. Nu Vodafone zijn telecompoot voor vaste lijnen verkoopt “kunnen de Nederlandse consumenten concurrerende prijzen en een goede keuze behouden”, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). De kabelaar verwacht dat de fusie Ziggo/Vodafone Nederland rond eind 2016 goedgekeurd is.

Vodafone en Ziggo-moederbedrijf Liberty Global, beide in Londen gevestigd, kondigden in februari aan hun Nederlandse activiteiten te willen samenvoegen. De samenwerking levert volgens de bedrijven 3,5 miljard euro aan besparingen op. De Europese Commissie gaf Liberty Global en Vodafone eerder deze week toestemming om hun Nederlandse activiteiten samen te voegen, waardoor een flinke concurrent van KPN ontstaat.

    • Bas Tooms