Weg vrij voor onderzoek naar wanbeleid bij SNS

Rechtszaak

De Hoge Raad stelt onteigende aandeelhouders in het gelijk. Zij hebben wel degelijk het recht een onderzoek naar wanbeleid te verzoeken.

Bijna vier jaar na de nationalisatie van SNS Reaal krijgen gedupeerde aandeelhouders de mogelijkheid een gang naar de rechter te maken. Volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is dat een belangrijke stap op weg naar compensatie voor voormalige aandeelhouders.

In februari 2013 besloot de Nederlandse Staat om SNS Reaal en SNS Bank te nationaliseren en alle aandeelhouders te onteigenen. Zonder die reddingsactie zou het financiële concern onherroepelijk failliet zijn gegaan, zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) destijds.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wilde namens de onteigende aandeelhouders een onderzoek naar wanbeleid laten instellen.

Maar er ontspon zich een juridische discussie of onteigende aandeelhouders wel de bevoegdheid hadden om bij de rechter zo’n onderzoek te verzoeken. De Ondernemingskamer – een afdeling van het gerechtshof gespecialiseerd in conflicten binnen organisaties – vond dat de onteigende aandeelhouders dat recht wel hadden, zo oordeelde het in 2015. Maar de Nederlandse Staat en SNS gingen hiertegen in cassatie.

Deze vrijdag heeft de Hoge Raad de VEB in het gelijk gesteld. De vereniging mag bij de Ondernemingskamer namens voormalige beleggers een enquête naar mogelijk wanbeleid verzoeken.

De Nederlandse Staat kon in 2013 dankzij een speciale Interventiewet een beursgenoteerde financiële instelling als SNS nationaliseren. Die wet was na de kredietcrisis van 2007 ingevoerd om als overheid een ernstig en acuut gevaar voor de financiële stabiliteit te neutraliseren.

Dat door de onteigening de aandeelhouders ook hun rechten zouden kwijtraken is volgens de Hoge Raad niet verdedigbaar. VEB-directeur Paul Koster laat in een schriftelijke verklaring weten dat beleggers „eindelijk de mogelijkheid krijgen de feiten te onderzoeken” die tot de ondergang van SNS hebben geleid.

Volgens de VEB hebben beleggers „geen cent” teruggezien van de ruim 17 euro waarvoor het aandeel in 2006 naar de beurs ging. Bij het gewenste onderzoek naar wanbeleid zal de rol van bestuurders en commissarissen onder de loep worden genomen en ook de rol die accountant KPMG speelde, zo kondigt de VEB aan. „Het onderzoek moet definitief duidelijk maken wie dit debacle is aan te rekenen”.