Weekendtips: Museumnacht, The Crown en So What’s Next

Weekend Wat te doen dit weekend? In Amsterdam is de Museumnacht. Tot 2 uur ‘s nachts kan je vijftig musea bezoeken. Liever thuisblijven? De nieuwe Netflix-serie The Crown krijgt van NRC vijf ballen.

Scène uit de nieuwe Netflix-serie The Crown.

Festival: Museumnacht

Dit weekend is de Museumnacht in Amsterdam. Tot 2 uur ‘s nachts kan je naar maar liefst 50 musea. Genoeg te zien dus. We raden in ieder geval aan om de tentoonstelling over Hercules Seegers in het Rijksmuseum niet te missen.

Lees ook: Het ontzaglijke licht dat Hercules Segers was

De expositie over Segers heeft zijn eigen trailer, ingesproken door John Malkovich. Heb je niets met kunst? Meer tips onder deze video.

Film: Je me tue à le dire

In de openingsscène van de Waalse film Je me tue à le dire gaat de bebaarde en langharige Michel in een doodskist liggen. Iets waar je in eindigt, mag je toch wel even uitproberen, net zoals je schoenen past? Het veelbelovende debuut van scenarist-regisseur Xavier Seron, een protegé van landgenoot Bouli Lanners, is fraai gestileerd: Seron benadert de angst voor de dood met droge humor. De muziekkeuze, met een Italiaanse versie van I Put A Spell On You, is al even excentriek en aanstekelijk als de film zelf.

Kijk hier de trailer van Je me tue à le dire. Meer tips onder de video.

Je me tue à le dire. In: 10 bioscopen.

Lees ook de recensie: Doodsangst benaderd met droge humor

Festival: So What’s Next

Foto Andreas Terlaak

Foto Andreas Terlaak

Op 5 en 6 nov is de vierde editie van het So What’s Next Festival in Eindhoven. In het Muziekgebouw en - nieuw dit jaar – ook op zeven locaties in Eindhoven klinken crossovers van jazz met hiphop, soul, world, elektronische en klassieke muziek. Optredens van o.a. Laura Mvula, Ibrahim Maalouf, Marcus Strickland’s Twi-Life, Cory Henry, Colin Stetson, Jameszoo en Jacob Collier. Ga je naar So What’s next? Mis dan niet de experimentele drummer Makaya McCraven, die eerder dit jaar een jubelende recensie kreeg in The New York Times.

Lees ook het interview met Makaya McCraven: Drummen zonder veiligheidsnet

Serie: The Crown

Blijf je liever thuis dit weekend? Op Netflix is de nieuwe serie The Crown te zien over het leven van koningin Elizabeth II. Het budget is groot en de acteurs zijn fenomenaal.

Kijk hier de trailer van The Crown. Meer tips onder de video.

Lees de recensie: De kroon wint altijd

Expositie: Rik Wouters en mode

Rik Wouters & het huiselijk utopia’ is misschien niet de meest wervende titel voor een mode-expositie. Maar het Antwerpse MoMu is er wederom in geslaagd een bijzondere expositie neer te zetten. Expressionistische schilderijen van Rik Wouters worden gecombineerd met antieke kleding en met ontwerpen van moderne Belgische modeontwerpers waarmee een verwantschap met het werk van Wouters wordt gezien, zoals Dries Van Noten.

Foto Modemuseum Antwerpen

Foto Modemuseum Antwerpen

Rik Wouters & het huiselijk utopia T/m 26 febr. in MoMu,
Antwerpen. In museum Flehite, Amersfoort t/m 8 jan.

Lees ook de recensie: Subtiele kritiek op huidige, jachtige modewereld

Toneel: Volpone

De satirische komedie Volpone (1606) van de Britse toneelschrijver Ben Jonson, tijdgenoot van Shakespeare, wordt door het gezelschap Dood Paard briljant-grimmig vertolkt. Erfenis en fortuin? Nee, niets dan vogelveren dwarrelen rond op het overvolle podium. In een groteske speelstijl met zichtbare verkleedpartijen, een rookmachine en snelle scènewisselingen verbeelden de acteurs de machinaties rondom een Italiaanse edelman die zijn dood acteert.

Volpone door Dood Paard. Tournee t/m 23 dec. Zie: doodpaard.nl

Lees ook de recensie: Dood Paard bewijst speels bestaansrecht in ‘Volpone’

data6201101

Festival: Crossing Border Festival

Het Crossing Border-festival in Den Haag biedt sinds 1993 naast talloze schrijvers die voordragen uit hun werk ook de betere bekende en onbekende indiepop, en ook Grote Namen. Zo traden in het verleden onder meer Rufus Wainright en The National op, en werden bands als Mumford & Sons daar ontdekt. Dit weekend zijn de laatste dagen met onder andere vanavond een interview met schrijver Morten Strøksnes en zaterdag een dichtoptreden van PJ Harvey.

Lees ook de recensie over het boek van Morten Strøksnes :Haaienhuid als schuurpapier
Lees ook de recensie van het concert van PJ Harvey: Vijf ballen voor concert PJ Harvey: prachtig pleit ze voor een humane wereld