VS, VN en EU “zeer bezorgd” na opgepakte top pro-Koerdische partij

De bomaanslag na de arrestaties werd opgeëist door Islamitische Staat en niet de PKK, zoals werd verwacht.

Turkse agenten pakken HDP-parlementslid Sebahat Tuncel op bij een demonstratie in Diyarbakir.
Turkse agenten pakken HDP-parlementslid Sebahat Tuncel op bij een demonstratie in Diyarbakir. Foto Ilyas Akengin / AFP

De Verenigde Staten, de Verenigde Naties en de Europese Unie zijn “zeer bezorgd” over de arrestatie van de voltallige top van de pro-Koerdische partij HDP. In de nacht van donderdag op vrijdag pakte de Turkse politie twaalf partijleden van de linkse Democratische Partij van de Volkeren (HDP) op. Deze pro-Koerdische partij is de op twee na grootste in het Turkse parlement met 59 van de 550 zetels.

Onder de gearresteerden zijn ook de twee leiders van de partij, Selahattin Demirtas en Figen Yuksekdag. Zij, en nog zes anderen, zijn ook officieel aangeklaagd. Turkije verwijt de Koerdische politici dat ze niet meewerken aan een antiterrorisme-onderzoek. Turkije beschuldigt de HDP – die voortkomt uit de Koerdische beweging – ervan de politieke tak te zijn van de Koerdische guerrillaorganisatie PKK. De partij ontkent deze beschuldigingen.

Bomaanslag opgeëist door IS

Een paar uur na de arrestaties ontplofte een autobom in Diyarbakir, waar sommige partijleden werden vastgehouden. Hoewel de Turkse premier Binali Yildirim eerder vrijdag zei dat Koerdische strijders hiervoor verantwoordelijk waren, is de aanslag vrijdagavond opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. Door de bom zijn negen mensen omgekomen en meer dan honderd gewond geraakt.

Media werden verboden over de autobom te berichten. Sociale media, zoals Twitter, WhatsApp, YouTube en Facebook werden zo traag dat ze praktisch onbruikbaar waren.

‘Trekt relatie EU en Turkije in twijfel’

De EU-commissaris voor Buitenlandse Zaken Federica Mogherini schreef op Twitter “extreem bezorgd” te zijn over de arrestaties. Ze roept op tot een bijeenkomst van EU-ambassadeurs in Ankara:

Twitter avatar FedericaMog Federica Mogherini Extremely worried for arrest of @hdpdemirtas & other @HDPgenelmerkezi MPs. In contact w/ authorities Called EU ambassadors meeting in Ankara

De voorzitter van het Europese Parlement Martin Schulz zei dat de arrestaties “de duurzame relatie tussen de EU en Turkije in twijfel trekken”. Duitsland en Denemarken hebben Turkse diplomaten op het matje geroepen na de Koerdische arrestaties.

Twitter avatar EP_President EP President My statement on the detention of @HDPgenelmerkezi leaders and MPs https://t.co/dWtK54DqfQ

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu veroordeelde de kritiek van de EU, en herhaalde zijn beschuldiging dat sommige Europese landen de PKK steunen. Hij zei dat Koerdische parlementsleden niet boven de wet staan en dat de EU niet het recht heeft Turkije de les te lezen over de wet en democratie.

Verenigde Staten en Verenigde Naties ook bezorgd

De plaatsvervangende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft met een regeringsfunctionaris van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken gesproken over de arrestaties. Volgens een regeringswoordvoerder zijn de Verenigde Staten “zeer bezorgd” over de arrestaties en de internetbeperkingen die daarna volgden.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft de autobom veroordeeld en zijn zorgen geuit over de arrestaties en mediabeperkingen, meldt persbureau AP. Hij roept de Turkse autoriteiten op werk te maken van de universele rechten, waaronder de vrijheid van meningsuiting en onafhankelijke rechtspraak.

Demonstratie gepland in Keulen

Zaterdag willen Koerden demonstreren in het Duitse Keulen, meldt persbureau ANP. De Duits-Koerdische organisaties die de demonstratie willen houden, verwachten 10.000 tot 15.000 betogers. Onder de organisaties is er een die volgens de Duitse autoriteiten banden zou hebben met de PKK.