Voor kust Libië weer veel migranten verdronken

Bij een ongeluk op ruwe zee voor de Libische kust zijn woensdag ongeveer 120 mensen omgekomen toen hun overvolle rubberboot kapseisde. Volgens nog onbevestigde berichten van mensen die uit zee konden worden gehaald, is er, ook woensdag, een tweede volgepakte boot omgeslagen. Ook daarbij zouden ongeveer 120 mensen zijn omgekomen. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR werden er 29 mensen gered. Zij hadden uren in het water gelegen en werden naar het eilandje Lampedusa gebracht. Een arts daar die veel met migranten werkt, Pietro Bartolo, zei tegen TV2000 dat een overlevende hem heeft verteld dat veel migranten aanvankelijk weigerden in de rubberboot te stappen omdat het weer zo slecht was. Mensensmokkelaars schoten daarop een migrant dood om de rest te dwingen toch aan boord te gaan. Op ongeveer bijna veertig kilometer buiten de kust sloeg hun rubberboot om. Twaalf lijken konden worden geborgen. Volgens UNHCR komt het aantal mensen dat dit jaar is omgekomen op de Middellandse Zee hiermee boven de 4.000. Tot de recente slachtoffers behoort ook de 19-jarige keeper van het vrouwenvoetbalteam van Gambia, Fatim Jawara. Haar oudere broer heeft donderdag gezegd dat de familie dit twee weken geleden te horen heeft gekregen.

Vorige maand zijn er 27.000 migranten aangekomen in Italië, vrijwel allemaal uit Afrika.