Verkoop van AC-restaurants is rond

Horeca

Een investeringsvehikel gelieerd aan de familie Van der Valk zet de koop van de Nederlandse tak van Autogrill door

Foto Roos Pierson

De overname van Autogrill Nederland door de Van der Valk-telgen van Gr8 Investments is rond. Dat heeft het Italiaanse Autogrill vrijdag bekendgemaakt.

Gr8 Investments, de investeringsmaatschappij onder leiding van Bas van den Nieuwenhuijzen (35), betaalt 22,7 miljoen euro voor achttien AC-restaurants, zeven hotels, vijf Burger King-restaurants en twee Starbucks-filialen.

Na de overname wil Gr8 Investments de achttien, veelal verouderde AC-restaurants meteen doorverkopen aan La Place. De restaurants gaan in dat geval onder de naam van die horecaketen verder. Gr8 Investments zegt hierover „exclusief” in gesprek te zijn met La Place-eigenaar Jumbo. Het supermarktbedrijf uit Veghel bevestigt dit, maar wil niets zeggen over de inhoud van de gesprekken. Onduidelijk is in welk stadium deze onderhandelingen zich bevinden, al verwacht Jumbo dat het „binnen afzienbare tijd” tot een akkoord zal komen.

Hoeveel de doorverkoop van de AC-restaurants moet opbrengen, is niet duidelijk. Begin dit jaar kocht Jumbo La Place voor 48 miljoen euro uit de boedel van de failliete warenhuisketen V&D.

Eind augustus maakte het Italiaanse Autogrill bekend dat Gr8 Investments een overnamebod had uitgebracht op zijn Nederlandse tak. De omzet van Autogrill Nederland bedroeg vorig jaar bijna 33 miljoen euro, de brutowinst 2,8 miljoen.

Of de hotels, zes Tulip Inns en één AC Hotel, gevestigd in onder meer Bodegraven, Holten, Leiderdorp en Oosterhout, onder de vlag van hotelketen Van der Valk verder gaan is niet zeker. Ingewijden spreken over een „nieuwe formule”, die wel gelinkt zou zijn aan Van der Valk. Dat is niet onlogisch, gezien de nauwe relaties die Gr8 Investments heeft met Van der Valk. Bas van den Nieuwenhuijzen is de zoon van wijlen Carlita van der Valk, dochter van Gerrit en Toos van der Valk. Zijn vader is zakenman Joep van den Nieuwenhuijzen. Bas was enkele jaren directeur van het Van der Valk-hotel Tierra del Sol op Aruba.

Broer Bob (31) is behalve directeur van een Van der Valk-filiaal in de buurt van Hamburg eveneens actief bij Gr8 Investments. Beide broers zijn bovendien directeur van de investeringsmaatschappij Van der Valk Investments. Hun jongere tweelingzussen Didi en Danielle openden anderhalf jaar geleden in Amsterdam hun eigen restaurant: de Kleine Valk. Hier staan ‘klassieke’ Van der Valk-gerechten, zoals kalfsschnitzel met aardappelpuree en appelmoes met kers, op het menu.