Veel meer kleur kun je bijna niet bedenken

Maarten Verhoeven is de publiekswinnaar van de maand oktober in de NRC Fotowedstrijd.

Aymara girl
Aymara girl Maarten Verhoeven

“Dit is de vierjarige Rosa Isabel uit Peru”, vertelt Maarten Verhoeven (59) uit Vreeland. “We waren er op vakantie en ik heb haar en haar ouders en iedereen eromheen gefotografeerd. Die mensen daar zijn zó kleurrijk; veel meer kleur kun je bijna niet bedenken.” En daar waren veel lezers het mee eens. Want met zijn foto – bij uitzondering een foto uit het buitenland – wint Verhoeven de publieksprijs van de NRC Fotowedstrijd van de maand oktober, met als thema ‘Kleur’.

“Rosa Isabel behoort tot de Uros-indianenstam. Die leven op zelfgebouwde eilandjes, de floating islands, op het Titicacameer. Het hoogst bevaarbare meer in de wereld, op bijna 4.000 meter hoogte. Van die eilandjes zijn er nog een stuk of vijftig. Heel klein, sommige zijn maar 20 meter doorsnee. Zij woont er op een eilandje met haar vader en moeder en nog een paar mensen, hooguit drie gezinnetjes.”

“Fascinerend hoe die mensen daar überhaupt kunnen leven. Er is geen stromend water of verwarming. ’s Nachts is het daar erg koud. Een ontzettend zwaar bestaan. En toch, die mensen zijn er allemaal zo blij en zo aardig. Dan denk je: wat heb je eigenlijk weinig nodig om gelukkig te zijn.”

Onderwijsproject

Marketingconsultant én verwoed amateurfotograaf Verhoeven zette zijn foto’s op Facebook en kreeg erg veel enthousiaste reacties. Waaronder één wel heel bijzondere: “Er meldde zich een stichting die wereldwijd veel doet aan de educatie van kinderen. Zij zagen de foto van Rosa Isabel en zijn bereid om tien- tot twintigduizend euro beschikbaar te stellen voor een onderwijsproject in Peru. Dus ga ik nu op zoek naar een mooi doel en proberen hen te overtuigen het geld daaraan te besteden.”

Grote droom

“Zo is er op een van de grotere eilandjes een basisschooltje, waar ze wel wat steun kunnen gebruiken. Maar belangrijker: als de kinderen wat ouder worden, moeten ze voor middelbaar onderwijs naar de vaste wal. Het is de enige manier om uit die arme situatie weg te komen. Maar dat kost veel geld. Het is de grote droom van de ouders van Rosa Isabel om haar daar naar school te kunnen laten gaan. Het zou natuurlijk prachtig zijn als ik daar door deze foto iets aan kan bijdragen.”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan via foto.nrc.nl. Het thema van de maand november is Water.