Turkije zet top Koerdische partij vast, internet plat

Oost-Turkije

Parlementariërs beschuldigd van steun terreurorganisatie.

Vanochtend vroeg was een grote explosie bij het politiebureau van Diyarbakir. Er was zeker één dode. De PKK heeft de aanslag opgeëist. .
Vanochtend vroeg was een grote explosie bij het politiebureau van Diyarbakir. Er was zeker één dode. De PKK heeft de aanslag opgeëist. . foto AFP

In Turkije is vannacht de voltallige top van politieke partij HDP gearresteerd, die voortkomt uit de Koerdische beweging. Elf parlementariërs zijn gearresteerd. Tegelijk is in het hele land het internet lamgelegd om de verspreiding van het nieuws en de organisatie van protesten te voorkomen.

Rond twee uur ’s nachts tweette HDP-partijleider Selahattin Demirtas dat een arrestatieteam aan de deur stond bij zijn woning in Diyarbakir. Tegelijk werden de co-voorzitter van zijn partij Figen Yüksekdag en nog negen fractieleden opgepakt. Tegen nog twee parlementariërs is een arrestatiebevel uitgevaardigd, maar zij zijn nu in het buitenland. De HDP-fractie bestaat uit 59 personen.

De officiële reden voor de arrestaties is dat de parlementariërs geweigerd hebben om voor verhoor in de rechtbank te verschijnen. Ze worden vervolgd omdat ze met hun speeches een terreurorganisatie zouden helpen, de Koerdische PKK.

In mei is in Turkije de grondwet aangepast en de immuniteit van volksvertegenwoordigers voor vervolging opgeheven. Dat besluit was duidelijk gericht tegen de HDP, een felle oppositiepartij die in 2015 voor het eerst de hoge kiesdrempel haalde. Kort daarna werden vrijwel alle HDP-volksvertegenwoordigers aangeklaagd.

De al decennia durende strijd tussen de PKK en het Turkse leger is in 2015, na een wapenstilstand van ruim twee jaar, opnieuw opgelaaid. Dat is mede een gevolg van de oorlog in Syrië, waar een aan de PKK gelieerde partij van de Koerdische minderheid een belangrijke partij is in de gevechten.

Op 20 juli, vijf dagen na de mislukte machtsgreep, kondigde de Turkse regering de noodtoestand af. Dat geeft de regering en politie meer bevoegdheden om besluiten te nemen zonder democratische of juridische controle.

De afgelopen tijd wordt de volledige Koerdische zuil in Turkije ontmanteld. Koerdische media zijn gesloten en alle vormen van regionaal zelfbestuur ongedaan gemaakt. Op 25 oktober werden de burgemeester en co-burgemeester van Diyarbakir opgepakt en vervangen door regeringsvertegenwoordigers. Diyarbakir is de informele Koerdische hoofdstad.

Sindsdien is er in het zuidoosten van het land overdag vrijwel geen internet meer via vaste lijnen en mobiel. Hoewel er geen officiële mededelingen over zijn gedaan, is duidelijk dat dit is bedoeld om het moeilijk te maken protesten te organiseren. Sinds afgelopen nacht is ook het internetverkeer in andere landsdelen beperkt.