Wat stemt Amerika? Nina Berryman (32) uit Philadelphia is een van de weinige boeren die op Hillary Clinton stemt.

Kort Amerikaans 11/14

‘Trump is een grap’

Tot 8 november voelt NRC in ‘Kort Amerikaans’ iedere dag een kiezer aan de tand. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen tot president? Nina Berryman (32) uit Philadelphia is een van de weinige boeren die op Hillary Clinton stemt.
Door Emilie van Outeren en Phylandra McFaddin,

Op wie gaat u stemmen op 8 november en waarom?

„Er staat zoveel op het spel bij deze verkiezing, met het risico dat Trump het wordt, dat ik het onvoorstelbaar vind dat mensen niet stemmen of op een kandidaat van een derde partij. Trumps kandidatuur is één grote grap, maar een reëel gevaar. Hij heeft nul ervaring voor de baan. Hij is racistisch en oneerlijk. En zijn conservatieve politiek is slecht voor onze internationale verhoudingen en ons binnenlandse beleid. Clinton is niet perfect, maar de beste optie. Ik weet niet waarom ik haar onaangenaam vind. Ze komt niet integer over. Maar ik ben blij dat er een vrouwelijk kandidaat is, ze kan een groots voorbeeld zijn voor jonge vrouwen. Ik zie dat hier op de boerderij, waar we veel met middelbare scholieren werken, dat het meisjes doet geloven dat ook zij iets bijzonders kunnen bereiken in het leven.”

Veel boeren willen Trump?

„Ik ben nogal een atypische boer. De meeste boerderijen zijn niet duurzaam en staan zeker niet midden in de stad. Ik heb niet veel contact met de meer traditionele boeren in de rest van het land. Ik denk dat boeren over het algemeen erg onafhankelijk zijn. Ze willen zo min mogelijk met de overheid te maken hebben: met belastingen en met regelgeving. Daarom stemmen ze vaker Republikeins. Eigenlijk is dat ironisch, want traditionele landbouw en veeteelt overleven dankzij subsidies op vlees, maïs en tarwe.”

Hoe zal uw leven veranderen onder Trump of onder Clinton?

„Ik maak me zorgen om de langetermijneffecten van klimaatverandering. Het lijkt alsof we onder president Obama eindelijk zijn gaan beseffen wat dit betekent en dat we iets moeten doen om het tegen te gaan of in ieder geval te vertragen. Ik maak me zorgen dat wanneer Trump president wordt, we snel terug bij af zijn en het onomkeerbare gevolgen zal hebben voor de wereld.”