Tot 12 jaar cel voor moord op Freddy Sloterwijk

De 48-jarige man werd vorig jaar met een zak over zijn hoofd dood gevonden in het Amstelmeerkanaal.

Vrouwe Justitia.
Vrouwe Justitia. Lex van Lieshout / ANP

De 53-jarige Agnes de V. en haar 75-jarige ex-man Jaap K. hebben van de rechtbank in Alkmaar elf en twaalf jaar cel gekregen voor de moord op de partner van De V.: Freddy Sloterwijk (48). Een andere ex-partner van De V., de 57-jarige Mario de K. uit Houten, kreeg acht maanden gevangenisstraf voor zijn hulp bij het dumpen van het lichaam in het Amstelmeerkanaal.

De man werd vorige zomer vier dagen na zijn vermissing in het kanaal gevonden. Volgens de rechtbank is hij geslagen en gewurgd door K., nadat De V. hem had meegelokt. Het Openbaar Ministerie (OM) had twaalf jaar gevangenisstraf tegen alle drie de verdachten in de zaak geëist. Bij De K. zijn er volgens de rechtbank “veel vragen onbeantwoord gebleven”, maar hij werd vrijgesproken van moord.

De camping op de Afsluitdijk. Tekst loopt door onder de kaart.
1280px_hetwad_afluitdijk

Sloterwijk werd in het bijhok van zijn stacaravan op Camping Het Wad op de Afsluitdijk, van oorsprong een viscamping, om het leven gebracht. De zak waarmee hij in het kanaal werd gedumpt was verzwaard met een grindtegel van de camping. De drie veroordeelden verbleven ook op de camping.

De V. was getrouwd met Sloterwijk, maar haar exen Jaap K. en Mario de K. speelden nog een rol in haar leven. Het motief had te maken met onvrede van K. en De V. over het veranderde gedrag van het slachtoffer na een aantal tia’s. De drie veroordeelden hebben elkaar tijdens verhoren beschuldigd van de moord en wisselende verklaringen afgelegd.

NRC-redacteur Freek Schravesande bezocht de camping recent: Zij leven al jaren op de Afsluitdijk. Maar nu is er stroom én een moord