De Thuiskok: longhaas

Longhaas verschijnt steeds vaker op restaurantborden, maar bij mensen thuis zie ik het nooit. Het is een stukje vlees van de koe dat vaak overblijft en wordt gebruikt in filet americain. Zonde, want het is ongelooflijk lekker als je het rosé braadt. Vraag ernaar bij uw slager. Haal het vlees op tijd uit de koelkast zodat het op keukentemperatuur kan komen en verwarm de oven voor op 160 graden.

Neem een grote ovenschaal waar de kerstomaatjes en het vlees samen in passen. Leg de kerstomaatjes in de schaal, besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper. Zet de schaal circa 15 minuten in de oven. Wrijf de ansjovisfilets met het citroensap, de knoflook en grof gemalen peper in een vijzel tot een gladde puree. Roer er 2 eetlepels olijfolie door. Verhit een koekenpan 2-3 minuten op hoog vuur voor. Draai het vuur iets lager, laat de boter smelten en wacht tot het schuim wegtrekt en de boter begint te kleuren.

Leg het vlees in de pan, draai het vuur weer iets hoger en bak het in 4 minuten rondom bruin. Smeer het vlees rondom in met het ansjovismengsel en leg het bij de tomaatjes in de schaal in de oven. Laat het vlees en de tomaatjes nog 15 minuten in de oven staan en laat het daarna nog 10 minuten rusten. Bestrooi voor het serveren met blaadjes basilicum, fleur de sel en peper.

    • Sam de Voogt