thriller

Frans-Marokkaanse Leïla Slimani wint prix Goncourt

De oppas vermoordt de klinderen. Zo begin de roman Douce van Leïla Slimani waarvoor ze donderdagmiddag de prix Goncourt voor de beste Franse roman van 2016 heeft gekregen.

Schrijfster Leïla Slimani (35) is de winnaar van de prix Goncourt 2016, zo maakte de Academie Goncourt donderdag bekend. Ze krijgt de prijs voor haar tweede roman, Chanson douce, verschenen bij Gallimard. Het is een thriller en psychologische roman ineen, maar allesbehalve ‘douce’. Op de eerste bladzijde begrijpen we dat een oppas de twee kinderen vermoordt voor wie ze verantwoordelijk is. Daarna volgt het verhaal dat leidde tot het drama. Verrassend is de bekroning niet. Een enquête onder Franse critici, gehouden door vakblad Livres Hebdo, had eerder uitgewezen dat meer dan de helft Slimani de grootste kansen gaf. Ook haar profiel was ideaal: Frans-Marokkaans, 35 jaar, vrouw, mediageniek, auteur van Gallimard, zeer getalenteerd en schrijfster van een goed ontvangen debuut. (NRC)