Te oud voor een baan? Ads (57) website bewijst het tegendeel

Met zijn hippe en geestige website wil de bouwkundig tekenaar de vooroordelen die veel werkgevers over 55-plussers hebben ontkrachten.

Foto Niek Gooren

Toen Ad Plugers uit Geldrop in maart werd ontslagen, dacht hij eigenlijk geen moment dat hij lang thuis zou zitten. Want in de bouw gaat het eigenlijk steeds beter, dus dan is een baan als technisch tekenaar zo gevonden toch? Helaas! Ad is 57 jaar en dus vinden veel werkgevers hem te oud.

Niet dat veel bedrijven dat hardop tegen hem zeggen. Vaak wordt een afwijzing subtieler geformuleerd. Hij past niet in het bedrijfsprofiel, vond een koffieketen met vooral jonge werknemers. Of Ad is “overgekwalificeerd” voor de functie waarop hij reageert. “En vaak gaan ze er gewoon van uit dat ik te duur ben”, zegt Plugers. Met een hippe website hoopt hij het tegendeel te bewijzen.

Lees ook: Veel ervaring, nooit ziek, geen werk

In de eerste maanden na zijn ontslag zocht Plugers eigenlijk alleen naar banen in zijn vakgebied. “Maar sinds een maand of twee heb ik mijn zoekveld verbreed”, vertelt hij via de telefoon. Bij zijn laatste baan was hij namelijk ook leidinggevende, dus een team aansturen kan hij ook. Bij welk bedrijf maakt hem dan niet eens zo veel meer uit.

‘Ad is meer dan een getal’

Wekelijks stuurt Plugers zeker twintig sollicitatiebrieven. Het heeft nog niet geholpen: hij zit inmiddels al ruim een half jaar thuis. Om toch iéts omhanden te hebben, bezorgt hij al een aantal maanden de krant. En niet dat hij dat werk vervelend vindt, maar het liefst zou hij iets doen wat beter bij zijn opleiding past.

Lees ook: ‘Wie heeft er een oude pasfoto op zijn cv? Eraf! Meteen!’

“Help deze man van zijn krantenwijk af”, is dan ook de boodschap op Plugers’ nieuwe website. Met de pagina hoopt hij werkgevers ervan te overtuigen dat leeftijd “meer is dan een getal”. Hij somt er vijf veelgehoorde vooroordelen over oudere werknemers op en vertelt er direct bij waarom ze niet op hem van toepassing zijn.

Foto Niek Gooren

Foto Niek Gooren

Zo staat bij het vooroordeel dat 55-plussers achter de geraniums thuis horen te zitten:

“Ad heeft niet eens een geranium. Hij verschuilt zich ook niet achter de plant die hij wel heeft. Op deze foto is bijvoorbeeld duidelijk te zien dat hij er naast zit en niet erachter.”

Een gesprek en drie geïnteresseerden

Het plan om te site te maken heeft hij bedacht samen met zijn schoonzoon, Niek Gooren, die in 2013 een vergelijkbare website maakte en daar toen een baan aan overhield. Plugers krijgt veel complimenten voor zijn pagina, hij schat een slordige 1.800. Maar veel banen heeft hij nog niet aangeboden gekregen: drie wervingsbureaus dachten iets voor hem te hebben. “En er is een architectenbureau dat me heeft uitgenodigd op gesprek.”

Dus of de website direct iets oplevert, is volgens Plugers nog te bezien. “Maar ik denk wel dat het goedkomt.”