Sting heropent Parijse concertzaal Bataclan

Bijna een jaar na de aanslagen in Parijs zal de Britse zanger Sting volgende week optreden bij de heropening van concertzaal Bataclan.

Philippe Lopez/AFP

De Parijse concertzaal Bataclan heropent op 12 november met een optreden van Sting. De Britse zanger maakte dat nieuws vrijdagochtend zelf wereldkundig via zijn website.

Een dag later, op zondag 13 november, is het precies een jaar geleden dat terroristen in de zaal in het 11de arrondissement van Parijs een bloedbad aanrichtten. Daarbij kwamen negentig mensen om het leven.

Aanvankelijk stond Peter Doherty op 16 november op de rol om als eerste in de Bataclan op te treden. Later in de maand treden onder andere Youssou N’Dour en en Marianne Faithfull op.

Juist afgelopen week zijn de steigers bij de zaal verwijderd, waardoor de gevel weer zichtbaar werd. Ook zijn de laatste bloemen en kransen ter nagedachtenis aan de slachtoffers weggehaald. Op 13 november wordt een gedenkplaat onthuld.

Slachtoffers

De opbrengsten van het concert, schrijft het management van Sting, gaan volledig naar organisaties van slachtoffers.

“We hebben twee belangrijke taken die we moeten verzoenen”, zegt de zanger op zijn site. “Ten eerste, het herinneren en eren van hen die het leven hebben gelaten bij de aanval een jaar geleden, en ten tweede, om het leven en de muziek waar dit historische theater voor staat te vieren.”