In beeld

Stevig doorlopen kan alleen nog over de trambaan

Het Damrak is misschien wel het beste voorbeeld van het met de dag drukker wordende centrum van Amsterdam. Wie zich eind van de middag naar het Centraal Station haast om een trein te halen kon vroeger de – altijd veel te langzaam kuierende – toeristen al slalommend nog wel inhalen. Maar dat is nu onmogelijk. De enige optie waar je nog ongestoord kan doorlopen is dan de trambaan – tot de tram eraan komt.
Vorige week dinsdag kondigde burgemeester Van der Laan tijdens de conferentie De Staat van de Stad aan dat de gemeente strenger gaat optreden tegen drukte en overlast in de stad.
Jordy Rietbroek
De burgemeester neemt maatregelen tegen de drukte in de stad. Meer handhaving, minder Nutella. „Bewoners staan op de eerste plaats.”
Jordy Rietbroek
Het is voor het eerst dat Van der Laan zich zo fel uitspreekt over de drukte in de stad.
Jordy Rietbroek
Het voorstel van de burgemeester ligt nu bij de raad ter overweging. Eind dit jaar moet duidelijk worden hoe het plan precies vorm krijgt.
Jordy Rietbroek
Ondertussen blijft het Damrak een flessenhals vol met toeristen en forensen.
Jordy Rietbroek
En het zal nog drukker gaan worden. Op 1 december opent aan het Damrak de grootste vestiging van de Britse keten Primark.
Jordy Rietbroek
Het Damrak is samen met het Rokin onderdeel van het Project Rode Loper: de herinrichting van de openbare ruimte boven het tracé van de Noord/Zuidlijn.
Jordy Rietbroek
De Rode Loper wordt "een entree-met-allure" met "kosmopolitische grandeur”, waar bewoners en bezoekers de "energie van de metropool Amsterdam” voelen en de "top van de winkelmarkt" is gevestigd.
Jordy Rietbroek
Er zit "hoogwaardige nieuwe horeca" en er is "veel ruimte voor flaneren."
Jordy Rietbroek
En tussen al die flanerende mensen zoeken de reizigers met haast de snelste weg.
Jordy Rietbroek
Slalommend tussen de toeristen die langzaam lopen of plotseling blijven staan.
Jordy Rietbroek
De ruimte ligt dan op de rijbaan.
Jordy Rietbroek
Het blijft daar wel uitkijken voor trams, taxi's en fietsers.
Jordy Rietbroek