Staalproducent Nedstaal na doorstart alsnog ten onder

Twee jaar nadat het bedrijf een doorstart maakte, gaat Nedstaal alsnog ter ziele.

Fabriekshallen van staalbedrijf Nedstaal in Alblasserdam.
Fabriekshallen van staalbedrijf Nedstaal in Alblasserdam. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Staalproducent Nedstaal uit Alblasserdam is twee jaar nadat het een doorstart maakte, alsnog ten onder gegaan. Tweehonderd medewerkers van het bedrijf verliezen hierdoor hun baan, meldt ANP.

Het bedrijf werd in 2014 failliet verklaard, maar maakte een doorstart onder de vleugels van industrieel conglomeraat Andus Group uit Vianen. Dat het nu alsnog is misgegaan wijt het bedrijf aan een combinatie van “prijsdruk en structureel terugvallende vraag” en de “sombere vooruitzichten voor de nabije toekomst”.

Failliet verklaard

Nedstaal werd in 2014 door de rechter failliet verklaard, nadat het eerder al uitstel van betaling had gekregen omdat het bedrijf zijn schuldeisers niet langer kon betalen. Het bedrijf had een schuld van 12 miljoen euro bij de crediteuren en 15 miljoen bij banken. Dankzij de doorstart konden toen meer dan tweehonderd van in totaal 280 banen worden gered.

Het bedrijf had flink te lijden onder de economische crisis. Sinds 2009 liepen de verliezen op door hoge inkoopprijzen, lage marktprijzen en een krimpende vraag vanuit onder meer de machinebouw, zo meldde de staalproducent eerder. Nedstaal maakt onder meer kogellagers voor de auto-industrie en staal voor de smeedmarkt.