‘Sinterklaasjournaal met divers gekleurde pieten - ook zwarte’

De NTR, marktleider in sinterklaasseries, geeft tot nu toe nog geen commentaar over de inhoud van de serie.

Een clownspiet, burgemeester Milo Schoenmaker, Sinterklaasjournaal-verslaggever Jeroen Kramer, de Hulppiet en Sinterklaas staan op het podium bij het stadhuis op de Grote Markt, tijdens de landelijke intocht in 2014.
Een clownspiet, burgemeester Milo Schoenmaker, Sinterklaasjournaal-verslaggever Jeroen Kramer, de Hulppiet en Sinterklaas staan op het podium bij het stadhuis op de Grote Markt, tijdens de landelijke intocht in 2014. Foto Remko de Waal / ANP

In het Sinterklaasjournaal zijn dit jaar pieten met “diverse kleuren” te zien, en ook zwarte. Dat meldt de Volkskrant op basis van gesprekken met acht betrokkenen bij het NTR-programma. Nadat RTL aankondigde alleen nog maar roetveegpieten in te zetten in zijn nieuwe sinterklaasserie bij RTL Telekids, werd de aandacht nog meer gevestigd op hoe de NTR invulling zou geven aan het uiterlijk van de pieten in het beter bekeken Sinterklaasjournaal.

Dat zwarte pieten ook dit jaar uitmaken van het script van het Sinterklaasjournaal is overigens geen verrassing. Vorig jaar zei eindredacteur Ajé Boschhuizen in het AD dat hij Zwarte Piet niet zal afschaffen. “Ik maak een familieprogramma over een diep gekoesterde traditie”, zei hij toen. “En dat betekent dat ik een grote verantwoordelijkheid heb om binnen de bandbreedte van die traditie te blijven. En dat zal ik doen ook.”

Clownspieten

In 2014 introduceerde het Sinterklaasjournaal alternatieve pieten, zoals roetveegpieten en clownspieten, als aanvulling op de zwarte pieten. Dat transitieproces stokte afgelopen jaar; de hoofdpersonages bleven zwart. Dat kwam omroep NTR op veel kritiek te staan, zowel van buiten als van eigen medewerkers. Prominenten Erik van Muiswinkel (Hoofdpiet), Dolores Leeuwin (presentatrice) en Jochem Myjer (Pietje Paniek) vertrokken dit jaar bij het programma uit onvrede.

Op basis van het nieuwe script hebben andere betrokkenen bij het Sinterklaasjournaal besloten te blijven. “Ik kan mezelf nu recht in de spiegel aankijken, dat was een jaar geleden lastig”, vertelt een betrokkene aan de Volkskrant die moeite heeft met Zwarte Piet. Volgens Bob Fosko (Pietje Precies) wordt de kritiek op Zwarte Piet in dit script serieus genomen.

Lees ook de column van Lamyae Aharouay: De schoorsteenpiet is een compromis om trots op te zijn

Eerder dit jaar riepen ruim honderd BN’ers, onder wie RTL-coryfee Humberto Tan, in een open brief de NTR te stoppen met Zwarte Piet. “De NTR moet een moreel kompas zijn”, schreven ze.

Intocht Amsterdam alleen met roetveegpieten

Het Sinterklaasjournaal is vanaf woensdag 9 november te zien op NPO 3. De NTR, die marktleider is op dit gebied, geeft tot nu toe nog geen commentaar over de inhoud van de serie. Een NTR-woordvoerder zei na het nieuws van RTL tegen NRC:

“Wij blijven bij hetzelfde standpunt, dat we niks zeggen, en dat iedereen op 9 november maar zelf moet kijken.”

Nickelodeon komt op 14 november met het tweede seizoen van Op weg naar pakjesavond: Problemen in het pakjeshuis. Hierin komen alleen ongeschminkte pieten voor. Een eerdere serie, Slot Marsepeinstein, werd in 2014 geschrapt, op last van het Amerikaanse moederbedrijf, omdat er zwarte pieten in zaten.

De intocht in Amsterdam zal dit jaar volledig bestaan uit roetpieten, lekte vrijdag uit. Sinterklaas komt op zondag 13 november aan in de hoofdstad. Een dag eerder is de landelijke intocht in Maassluis. Vorig jaar was de helft van de Amsterdamse pieten een schoorsteenpiet, in 2014 was het een kwart.