Sinterklaasintocht Amsterdam weert Zwarte Piet

Schoorsteenpiet
Schoorsteenpiet Foto Bart Maat/ ANP

Bij de Sinterklaasintocht in Amsterdam zullen alleen maar schoorsteenpieten te zien zijn. Eerder werd bekend dat driekwart van de pieten geschminkt zal zijn met roetvegen, maar vrijdag lekte uit dat geen enkele piet helemaal zwart meer is.

De organisatie van de intocht wilde het nieuws eigenlijk nog geheim houden om niet in discussies terecht te komen, reageerde woordvoerder Pam Evenhuis vrijdag tegenover ANP.

Volgens de woordvoerder is burgemeester Eberhard van der Laan op de hoogte van de beslissing om alleen nog schoorsteenpieten bij de intocht mee te laten lopen.

Sinterklaas komt op zondag 13 november aan in de hoofdstad. Een dag eerder is de landelijke intocht in Maassluis. Vorig jaar was de helft van de Amsterdamse pieten een schoorsteenpiet, in 2014 ging het om een kwart.