SGP gaat voor historische vierde zetel

Verkiezingsprogramma

Aan tradities wordt bij de SGP niet getornd. Het klassieke gezin staat centraal. En zo veel mogelijk de rem op abortus, euthanasie en moskeeën.

Partijleider Kees van der Staaij tijdens de presentatie van het SGP-verkiezingsprogramma in de Waalse Kerk in Den Haag.
Partijleider Kees van der Staaij tijdens de presentatie van het SGP-verkiezingsprogramma in de Waalse Kerk in Den Haag. Foto ANP / Lex van Lieshout

Bescherming van het leven en bevordering van het „klassieke gezin” tussen man en vrouw. Met deze traditionele speerpunten hoopt de SGP in maart een revolutionair resultaat te boeken. Vrijdagochtend presenteerde de Staatkundig Gereformeerde Partij haar verkiezingsprogramma.

De SGP is de laatste jaren met haar drie zetels relatief invloedrijk geweest. Met het huidige kabinet onderhandelden de gereformeerden bijvoorbeeld als deel van de ‘constructieve oppositie’ over grote hervormingen.

Bij de komende verkiezingen hoopt de SGP op een wonder: een vierde zetel. Dat is de partij nog nooit eerder gelukt, maar volgens peilingen lijkt het mogelijk. „Ik hoop dat we die peilingen kunnen verzilveren”, zei partijleider Kees van der Staaij vrijdagochtend in de Waalse kerk in Den Haag.

Afschaffing homohuwelijk niet expliciet genoemd

Opvallend in het SGP-programma is dit jaar vooral wat er niet in staat. Zo ontbreekt het pleidooi voor herinvoering van de doodstraf – al staat dit nog wel in het beginselprogramma. Ook afschaffing van het homohuwelijk wordt voor het eerst niet expliciet genoemd. Impliciet wel: „De exclusieve status van het huwelijk tussen man en vrouw dient in regelgeving tot uitdrukking te komen.”

Gezinsvriendelijke maatregelen voeren de boventoon, zoals gunstige fiscale maatregelen voor gezinnen met veel kinderen en een geboortepremie van 1.000 euro voor het eerste kind.

De paragraaf over medisch-ethische kwesties is omvangrijk. Zolang abortus is toegestaan, zegt de SGP, mogen prenatale onderzoeken pas na de abortustermijn gedaan worden. Elke vrouw die abortus aanvraagt, moet een gesprek krijgen waarin alternatieven „nadrukkelijk verkend” worden, adoptie bijvoorbeeld.

Euthanasie moet eigenlijk verboden worden, maar nu dat politiek niet haalbaar is mogen de mogelijkheden in ieder geval niet worden uitgebreid, vindt de SGP. In plaats daarvan moet de zorg in de laatste levensfase beter.

Sterke defensie, steun aan Israël

De SGP pleit voor een sterkere defensie, steun aan Israël en splitsing van de euro zodat er geen „miljarden van noordelijke naar zuidelijke lidstaten blijven vloeien”. Van der Staaij wil dat de SGP een „stabiele factor” is in een „onrustig politiek krachtenveld”. Zo hoopt hij ook niet-christenen aan te spreken. „Onze inschatting is dat we niet in één keer 150 zetels halen, maar wij zijn een partij van gestage groei.”

Wat zijn andere opvallende zaken uit het SGP-verkiezingsprogramma?

Familie

Zorg

Justitie

Religie