Rugbyjubileum

Britse marineteams herdenken Friese wedstrijd uit 1916

Rugbyjubileum

De eerste internationale rugbywedstrijd in Nederland werd honderd jaar geleden gespeeld. In Leeuwarden wordt dat duel herdacht.

Halverwege de Eerste Wereldoorlog werd in Leeuwarden rugbygeschiedenis geschreven. Engelse en Schotse militairen, geïnterneerd in kamp HMS Timbertown in Groningen, stonden in de Friese hoofdstad tegenover elkaar. Niet eerder was er een internationale rugbywedstrijd op Nederlandse bodem gespeeld.

Zaterdag spelen marineteams van Schotland en Engeland in Leeuwarden een re-match van dat historische duel.

De Britten waren destijds volgens oorlogsrecht geïnterneerd tot ze naar huis konden, pas eind 1918. Voor hen geen oorlog, maar verveling. Tijdens dit gedwongen verblijf zag commodore Wilfred Henderson erop toe dat de moraal van zijn manschappen hoog bleef – een flinke klus vanwege de groeiende desillusie onder de geïnterneerden.

Er werd veel gesport: rugby, voetbal, cricket, roeien en atletiek. In de eerste jaren gebeurde dat vooral in het kamp zelf of in de directe nabijheid, zoals een rugbydemonstratie in december 1914 op het veld van voetbalclub Be Quick. „De belangstelling was zeer groot”, schreef Het Nieuwsblad van het Noorden, „maar of de kennismaking mee is gevallen, betwijfelen we.”

De toeschouwers vonden voetbal toch leuker. Rugby was in 1914 nog een onbekende sport in Nederland en duizenden mensen leerden die zo wel kennen.

Naarmate de oorlog langer duurde werd de bewegingsvrijheid van de Britten groter en mochten ze zich ook buiten Groningen begeven. Op 5 november 1916 reisden ze naar Leeuwarden voor een rugbywedstrijd tussen Schotse en Engelse geïnterneerden. „De rugby-wedstrijd, gisteren te Leeuwarden gespeeld, eindigde met een overwinning van 16-12 voor de Engelschen”, meldde Het Nieuwsblad van het Noorden.

Verder zorgden deze Britse soldaten ervoor dat rugby wortel schoot in Nederland. Voor de oorlog was er geen rugbyclub in ons land, maar in oktober 1918 werd de Delftsche Studenten Rugby-Club opgericht, de eerste in Nederland.