Relatief goedkoop aandeel

Philips Healthtech is een aantrekkelijker aandeel dan Philips Lighting. Ik verwacht dat in de komende tien jaar de technologie in ziekenhuizen en privé-klinieken sterk vooruit zal gaan. In 2026 zijn er dingen mogelijk waar wij nu niet over durven te dromen. Ik kan me niet voorstellen dat er met licht veel vooruitgang zal zijn. Als de ontwikkelingen langzaam gaan, zal er meer concurrentie zijn. Dit drukt de prijzen. Wanneer de ontwikkelingen snel gaan, zal er weinig competitie zijn. Dit stuwt de winstmarges omhoog. De verhouding tussen de koers en de verwachte winst van Philips HealthTech is 18. Voor Philips Lighting is dit 11. Ter vergelijking: Unilever zit op 20. Philips HealthTech is dus niet duur. Het grootste risico is dat het bedrijf de 2 miljard euro aan contanten die op de balans staan aan het werk wil zetten, een grote overname doet en de financiële gezondheid laat verzwakken.

Heeft u ook een vraag? Mail naar beleggen@nrc.nl