Proces Wilders: rechtbank wijst wrakingsverzoek af

De wrakingskamer ziet echter “geen schijn van vooringenomenheid”, zoals Wilders’ advocaat Knoops had betoogd.

Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops installeert zich in de zwaarbeveiligde rechtbank in Badhoevedorp.
Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops installeert zich in de zwaarbeveiligde rechtbank in Badhoevedorp. Foto Koen van Weel / ANP

Het verzoek van verdachte Geert Wilders om de Haagse rechter Elianne van Rens te wraken wegens vooringenomenheid is vrijdag afgewezen door de wrakingskamer.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Er was geen sprake van schijn van vooringenomenheid bij rechters. Wraking wordt afgewezen. #Wilders

Volgens de speciale rechtbank samengesteld uit rechters uit Noord-Holland heeft de gewraakte rechter Van Rens donderdag gekozen voor een ,,actieve’’ ondervraging van de door Wilders opgeroepen getuige-deskundige rechtsfilosoof Paul Cliteur. Met zo’n aanpak is niks mis, zei rechter Peter Hans Littooy. ,,Voor de transparantie is het beter als een rechter een actieve houding inneemt’’, zei hij. Dat is beter dan een stoïcijnse rechter die bijna geen vragen stelt aan getuigen.

Advocaat Geert-Jan Knoops vond dat Van Rens moest worden gewraakt omdat ze de schijn van partijdigheid had gewekt. Hij was vrijdag drie uur aan het woord. Van Rens had donderdag Cliteur een onjuiste interpretatie van de jurisprudentie op het gebied van onverdraagzaamheid voorgehouden. Volgens Knoops betekent dit dat de rechter vooringenomen was. Ze zou de getuige op het verkeerde been hebben willen zetten.

Van Rens, die vrijdag niet aanwezig was, heeft schriftelijk toegegeven dat ze ,,abusievelijk’’ iets fouts heeft gezegd. Ze wilde naar eigen zeggen Cliteur gewoon kritisch ondervragen. Volgens de wrakingskamer had Van Rens ,,een evident onjuiste’’ uitleg gegeven. Maar het maken van fouten overkomt ook rechters, zei Littooy. Dat is geen wrakingsgrond.

“Wraking die je wist dat zou komen, is eindelijk hier”

Eerder vrijdag zei ook officier van justitie Wouter Bos dat het wrakingsverzoek moest worden afgewezen. Hij sprak van ,,de wraking die je wist dat zou komen, is eindelijk hier’’. Volgens Bos zijn Knoops en Wilders enkel uit geweest op het verder vertragen van de strafzaak. Hij wees erop dat Knoops in maart klaagde over ,,een vermeende computerhack op zijn kantoor’’. Dat bleek niet het geval. Hij wist ook het houden van preliminaire verweren te vertragen, aldus Bos. ,,Het wrakingsverzoek past in dit patroon’’.

Wilders was niet aanwezig bij de zitting, maar plaatste kort na de uitspraak een reactie op Twitter:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Schandelijke beslissing rechtbank. Kans op eerlijk proces nu helemaal verkeken.
We - Hr Knoops en ik - gaan ons nu beraden.

#politiekproces

De strafzaak gaat maandag over een week verder. Na afloop van de zitting verklaarde Knoops dat hij volgende week met zijn cliënt gaat overleggen. Hij sluit niet uit dat hij de verdediging gaat neerleggen.

Lees ook: Wilders-proces ligt stil na wraking rechtbank.