Het wordt spannend: Trump nadert Clinton in swing states

©

Veel, zo niet alles, draait bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen om Florida. Als Trump die staat dinsdag verliest, heeft hij nauwelijks nog kans te winnen. Hij zou dan Pennsylvania, Ohio, Michigan, én Wisconsin moeten winnen, en in Michigan en Wisconsin ligt Clinton stevig voor.

Maar het kan heel goed dat Trump Florida’s 29 cruciale kiesmannen wint. De twee kandidaten liggen er in een nek- aan nekrace. Pollingwebsite RealClearPolitics geeft beide kandidaten er 46,1 procent kans om te winnen, concurrent Fivethirtyeight geeft Trump 50,4 procentkans en Clinton 49,6 procent kans. Twee weken geleden had Clinton hier nog een comfortabele voorsprong. Maar haar kiezers laten haar zitten, zo lijkt het: nog maar 15 procent van de Afro-Amerikanen heeft gestemd, tegen 25 procent vier jaar geleden rond deze tijd.

Swing states? Kiesmannen? Bekijk deze video: Zo werken de Amerikaanse verkiezingen

Ook in andere voor haar cruciale staten is Clinton in de gevarenzone gekomen. In swing state North Carolina, bijvoorbeeld, begon Clinton haar voorsprong te verliezen na de bekendmaking, afgelopen vrijdag, van FBI-directeur James Comey dat hij het onderzoek naar haar emails heropent. En ook hier komen Afro-Amerikanen onvoldoende op, en gaan blanken juist vaker naar de stembus.

Ook al heeft Clinton nog steeds een aanzienlijk grotere kans dan Trump om te winnen, die kansen slinken snel. Nog maar vier dagen te gaan.