Overname AC restaurants door Van der Valk-telgen rond

De achttien wegrestaurants van AC en enkele hotels worden gekocht voor 22,7 miljoen euro van Autogrill.

Een vestiging van Van der Valk bij Hoofddorp.
Een vestiging van Van der Valk bij Hoofddorp. Foto Koen Suyk / ANP

De overname van Autogrill Nederland door de Van der Valk-telgen van Gr8 Investments is rond. Het bedrijf, dat bestaat uit achttien AC-restaurants, zeven hotels, vijf Burger King-restaurants en twee Starbucks-filialen, wordt gekocht voor 22,7 miljoen euro. Dat heeft het Italiaanse Autogrill vrijdag bekendgemaakt.

Eind augustus werd bekend dat Gr8 Investments, een investeringsmaatschappij die gelieerd is aan de Van der Valk-familie, een bod had uitgebracht op de Nederlandse tak van Autogrill. Dat is nu goedgekeurd door de werknemers en het bestuur, meldt Autogrill. De omzet van Autogrill Nederland bedroeg vorig jaar bijna 33 miljoen euro, de brutowinst 2,8 miljoen.

Van der Valk-connectie

Of de hotels, zes Tulip Inns en één AC Hotel, gevestigd in onder meer Bodegraven, Holten, Leiderdorp en Oosterhout, onder de vlag van hotelketen Van der Valk verder gaan is niet zeker. Ingewijden spreken over een “nieuwe formule”, die wel gelinkt zou zijn aan Van der Valk. Dat is niet onlogisch, gezien de nauwe relaties die Gr8 Investments heeft met Van der Valk.

Bas van den Nieuwenhuijzen is de zoon van wijlen Carlita van der Valk, dochter van Gerrit en Toos van der Valk. Zijn vader is zakenman Joep van den Nieuwenhuijzen. Bas was enkele jaren directeur van het Van der Valk-hotel Tierra del Sol op Aruba. Broer Bob (31) is behalve directeur van een Van der Valk-filiaal in de buurt van Hamburg eveneens actief bij Gr8 Investments.

Beide broers zijn bovendien directeur van de investeringsmaatschappij Van der Valk Investments. Hun jongere tweelingzussen Didi en Danielle openden anderhalf jaar geleden in Amsterdam hun eigen restaurant: de Kleine Valk. Hier staan ‘klassieke’ Van der Valk-gerechten, zoals kalfsschnitzel met aardappelpuree en appelmoes met kers, op het menu.

Eind augustus maakte het Italiaanse Autogrill bekend dat Gr8 Investments een overnamebod had uitgebracht op zijn Nederlandse tak. Bas van den Nieuwenhuijzen bevestigde toen tegenover NRC dat “enkele leden van de Van der Valk-familie” hierbij betrokken waren, maar meer wilde hij, ondanks herhaaldelijke verzoeken, niet kwijt over de betrokkenheid van de familie Van der Valk.