Overlast toeristen

Amsterdam wil cruiseschepen uit centrum weren

Foto ANP

Voor cruiseschepen is geen plaats meer in de binnenstad van Amsterdam. De gemeente wil dat de schepen, die nu nog aanleggen bij de terminal vlak bij het Centraal Station, in de toekomst op een plaats buiten het centrum afmeren. Dat kondigde wethouder Kajsa Ollongren (economische zaken, D66) donderdag aan tijdens een discussie met havenbestuurders.

Door de terminal te verhuizen naar een rustiger gebied hoopt Ollongren de toeristenstroom beter te spreiden. „Het 17de-eeuwse Amsterdam is niet gebouwd voor al die toerbussen die in de rij staan om deze mensen van cruiseschip naar de Dam of de Wallen te brengen”, vindt Ollongren. Als cruiseschepen elders aanmeren, zullen meer toeristen de regio intrekken, is de redenering.

Ollongren merkt dat veel Amsterdammers zich zorgen maken over de vele toeristen in het centrum van de stad. „Het past allemaal niet meer”, erkent ze.

In Rotterdam klagen omwonenden eveneens over cruiseschepen. Die meren daar af aan de Kop van Zuid, ook dicht bij het centrum. (NRC)