Ook migrantenkamp in noorden van Parijs ontruimd

In het migrantenkamp vlakbij het metrostation Stalingrad wonen naar schatting zo´n drieduizend mensen.

Migranten staan in de rij om het kamp in Noord-Parijs te verlaten.
Migranten staan in de rij om het kamp in Noord-Parijs te verlaten. Foto AFP

De politie in Parijs is vrijdagochtend begonnen met het ontruimen van een groot migrantenkamp in het noorden van de stad. Die operatie verloopt volgens aanwezige journalisten van persbureau AFP voorlopig rustig. Enkele honderden bewoners stonden rond 6.00 uur al klaar om met een bus te worden overgebracht naar opvangcentra elders in Frankrijk.

Toen niet veel later de eerste bussen arriveerden, werden ze volgens het Franse persbureau ontvangen met gejuich. In het migrantenkamp vlakbij het metrostation Stalingrad wonen naar schatting zo´n drieduizend mensen, veelal Afghaanse jongemannen. Het is de bedoeling om de ontruiming nog vrijdag af te ronden, meldt een politiewoordvoerder aan AP.

Lees ook: ‘Calais’ is afgebroken, dan maar naar de stadsjungle van Parijs.

‘Het belangrijkste is dat ik papieren krijg’

Na het verlaten van het kamp worden de bewoners overgebracht naar officiële opvangcentra in de regio rond Parijs. Daar kunnen ze asiel aanvragen, aldus de woordvoerder van de politie. “Ik zou niet weten waar ik heen ga”, zegt de wachtende Khalid, een 28-jarige Afghaan, tegen persbureau AFP. Erg vindt hij dat niet:

“Het belangrijkste voor mij is dat ik papieren krijg. Ik heb hier nu een maand in een tent gezeten. Het is goed om hier nu te vertrekken.”

Het metrostation Stalingrad (tekst gaat verder onder de kaart):

Het is niet voor het eerst dat het kamp onder een spoorbrug vlak bij Gare du Nord wordt ontruimd. Alleen al dit jaar veegde de Franse politie het tentenkamp al vier keer schoon. Sinds mei vorig jaar zijn er bij de spoorbrug al 15.000 vluchtelingen geëvacueerd, schreef onze correspondent Peter Vermaas eerder deze week. Toch komen er steeds nieuwe bij:

“Al jaren hebben migranten hier rond het toeristische Canal Saint-Martin hun tenten opgeslagen. Via mensensmokkelaars krijgen ze nummers van contactpersonen die in deze buurt kunnen helpen.”

Vorige week Calais, nu Parijs

De ontruiming van het kamp in Noord-Parijs komt ruim een week na het schoonvegen van een veel groter kamp bij Calais. In die ‘Jungle’ zaten aan het begin van de evacuatie naar schatting meer dan zesduizend migranten. De Franse kustplaats was een populaire verblijfplaats vanwege de Kanaaltunnel: veel migranten hoopten de oversteek te maken naar het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook: ‘Ze komen er aan. Migranten in ons stadscentrum!’.