Nog twee FNV’ers die voorzitter willen zijn: Hemelaar en Ensor

FNV-Verkiezingen

Naast bestuurslid Han Busker hebben zich donderdag nog twee kandidaten gemeld voor het voorzitterschap van vakbond FNV. Het zijn Irene Hemelaar (1969), oud-directeur emancipatie van de jaarlijkse Gay Pride in Amsterdam, en vertaler Robert Ensor (1958), die in het Ledenparlement van de vakbond zelfstandigen vertegenwoordigt.

Het bestuur van de FNV schoof eerder deze week Busker (1960), oud-voorzitter van de Nederlandse Politiebond, naar voren als favoriete kandidaat om Ton Heerts op te volgen. Alle kandidaten worden nog getoetst op geschiktheid. De ruim één miljoen leden kunnen tussen 1 februari en 9 maart volgend jaar online stemmen.

Hemelaar is zangeres en stemcoach en sinds 1998 lid van de bonden FNV Bondgenoten, FNV KIEM en FNV Zelfstandigen. Ze wil dat het ledenaantal van de FNV weer groeit in plaats van krimpt, onder meer door de diversiteit binnen de vakbond te vergroten.

„De politiek en werkgevers zeggen al dan niet terecht dat de vakbond is verzwakt”, zegt Hemelaar. „Daar hebben ze een punt. Ik wil dat mensen de urgentie weer voelen om lid te worden en zich weerspiegeld zien in de vakbond.” Als voorbeeld noemt ze de Gay Pride, dat vooral een evenement voor „homomannen” was en nu meer vrouwen en andere groepen trekt. „Misschien denken mensen: hé, we kunnen weer op een vrouwelijke kandidaat stemmen.”

Ensor is geboren in Zuid-Afrika en in 1981 naar Nederland gekomen. Hij heeft een adviesbureau voor strategie, kennismanagement en innovatie en een vertaalbureau voor banken, verzekeraars en juristen.

Ensor wil dat de economie en arbeidsmarkt beter inspelen op de automatisering en robotisering, de kloof tussen arm en rijk verkleinen en de FNV als beweging „opener” maken. „Ik wil dat leden elkaar beter kunnen vinden en gemakkelijker activiteiten kunnen ontplooien binnen de bond.”

Beide kandidaten denken naast Busker toch kans te maken. Hemelaar: „Ik zou me anders niet verkiesbaar hebben gesteld.” Ensor: „Uiteindelijk beslissen de leden. Er is veel onvrede onder werklozen en jongeren.”