Nederlands elftal

Zeegelaar, Schaars, Vilhena, Robben in selectie Oranje

Foto AFP/PATRICIA DE MELO MOREIRA

Voetbalnomade Marvin Zeegelaar van Sporting Lissabon, routinier Stijn Schaars (32) van Heerenveen en Feyenoorder Tonny Vilhena, die na het overlijden van zijn moeder afgelopen week toch voor Oranje beschikbaar is. Dat zijn de opvallendste spelers in de 24-koppige groep die bondscoach Danny Blind heeft geselecteerd voor het oefenduel tegen België woensdag 9 november en het WK-kwalificatieduel tegen Luxemburg volgende week zondag 13 november.

De terugkeer van Arjen Robben na een jaar afwezigheid in Oranje is de belangrijkste mutatie ten opzichte van de voorgaande interlands. Op verzoek van zijn club Bayern München wordt Robbens inzet beperkt tot Luxemburg-uit. Hij draait volgens Blind zijn „normale programma” bij de Zuid-Duitse topclub en komt dan woensdag voor de interland tegen België naar Amsterdam als toeschouwer, waarna hij zich zal aansluiten bij de groep.

Blind benoemde in Zeist vrijdagmiddag herhaaldelijk de schaarste op de vleugels. Hij liet zich ontvallen dat zelfs Heracles-aanvaller Brandley Kuwas op de radar staat, een speler die deze week in Voetbal International nog zei te hopen op een uitnodiging voor de selectie van Curaçao.

De problemen zijn groot bij de buitenspelers. Quincy Promes meldde zich vrijdagmiddag nog af met enkelklachten. Maar tegen Luxemburg wil Blind pertinent niet spelen met een ‘valse’ buitenspeler, een rol die middenvelders Davy Klaassen en Wesley Sneijder afgelopen maanden vervulden voor Oranje. Het is de reden dat hij Memphis Depay, die niet speelt bij Manchester United, toch weer heeft opgeroepen: Oranje-waardige vleugelspelers die wekelijks spelen zijn dun gezaaid.

De selectie van Zeegelaar, die Blind nog kent uit de tijd dat de huidig bondscoach hoofd jeugdopleiding was bij Ajax, is een bijzonder wapenfeit voor de 26-jarige Amsterdammer die via talloze omzwervingen – van Ajax via Excelsior en kleine clubs in Engeland, Spanje en Turkije en Portugal – uiteindelijk tot de Europese (sub)top doordrong bij Sporting Lissabon. De 26-jarige linksback is volgens Blind „een ander type” dan zijn zoon Daley Blind en Terence Kongolo, die daar ook kunnen spelen.

Jetro Willems van PSV is na een mindere fase niet geselecteerd. „Ik hoop dat Jetro beseft dat hij er meer in moet steken”, oordeelde Blind. (NRC)