Nabestaanden treinkapers eisen schadevergoeding

De moeder van kaper Max Papilaja eist 20.000 euro. De broers van Hansina Uktolseja, de andere doodgeschoten treinkaper, 17.500 euro.

De verwoeste en met kogels doorzeefde trein.
De verwoeste en met kogels doorzeefde trein. Foto ANP

De nabestaanden van twee doodgeschoten Molukse kapers van de treinkaping bij De Punt in 1977 willen vooral weten wat er precies gebeurd is. Dat hebben zij vrijdag gezegd tijdens de rechtszaak die zij hebben aangespannen tegen de staat. De staat moet zich daar verantwoorden voor de dood van de twee Molukse kapers. “Ik eis de waarheid” zei de bejaarde moeder van de omgekomen leider van de kapers Max Papilaja tijdens de zitting.

Ook eisen nabestaanden van beide kapers een smartengeld van de staat. De moeder van kaper Max Papilaja eist 20.000 euro. De broers van Hansina Uktolseja, de andere doodgeschoten treinkaper, 17.500 euro. Beiden droegen voor hun dood een deel van hun salaris af aan het gezin.

Twitter avatar ThomasRueb Thomas Rueb Advocaat Vossenberg: “Molukse kinderen functioneerden in het huishouden als volwassenen. Hun inkomen was onmisbaar voor gezin.” #treinkaping

De treinkaping

De intercity van Assen naar Groningen werd in 1977 gekaapt door een groep Molukkers. De reizigers werden bijna drie weken vastgehouden. Toen duidelijk werd dat de onderhandelingen op niets zouden uitlopen, werd een bevrijdingsactie op touw gezet. Daarbij kwamen zes daders en twee gijzelaars om het leven.

Lees ook: Broer Molukse treinkaapster spreekt voor het eerst

Volgens advocaat Liesbeth Zegveld zijn twee kapers in de trein van dichtbij doodgeschoten. Zij werden daarbij in hun hoofd en borst geraakt. Dit terwijl ze door hevige beschietingen van buiten de trein al waren uitgeschakeld en volgens Zegveld geen bedreiging meer vormden. Ze vindt dat de mariniers de twee daarom hadden moeten arresteren.

Twitter avatar ThomasRueb Thomas Rueb Kaper Max Papilaya is door hoofd, sleutel- en borstbeen geschoten. Het twistpunt: waren het gerichte schoten van dichtbij of buiten? #depunt

Volgens autopsierapporten van de kapers, die pas in 2013 openbaar werden gemaakt door journalist Jan Beckers en kaper Junus Ririmasse, zijn er dodelijke schoten van dichtbij afgevuurd. Voorheen werd gedacht dat de kapers omkwamen door kogels van buiten de trein.

Lees ook: Ook mensen die zich niet verzetten werden gedood

Dat wordt volgens de advocaat ondersteund door een ‘geheim’ document uit de Britse archieven. Daarin wordt over “een onbekende hoge functionaris” gesproken die over een instructie om op de benen te schieten zou hebben gezegd: “onthoud dat hun benen tot hun hals lopen”.

Twitter avatar ThomasRueb Thomas Rueb Britse SAS bracht wapens naar Drenthe en rapporteerde over briefing. “Shoot the legs. Remember: their legs run up to their necks.” #depunt

De nabestaanden begonnen hun zaak tegen de staat al in 2014. Eind vorig jaar werd de dagvaarding verstuurd. De advocaat van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, meldde destijds in een persbericht dat het doel van de zaak is “dat de feiten omtrent de beëindiging van de treinkaping eindelijk op tafel komen, en dat de onrechtmatigheid van het handelen van de mariniers wordt vastgesteld.”

Lees het interview met advocaat Zegveld:: ‘Sommige kapers zijn lekgeschoten’

Advocaat Liesbeth Zegveld liet weten dat de nabestaanden lang hebben getwijfeld om de zaak aan te spannen. Het is niet hun bedoeling om met de vinger te wijzen en zij voelen groot medeleven met de passagiers die in de trein zaten, aldus Zegveld.

De rechter zal eerst moeten oordelen of de zaak niet verjaard is. Volgens de staat zijn de gebeurtenissen te lang geleden, maar de nabestaanden stellen dat de nieuwe informatie uit de autopsierapporten de situatie veranderen. Als de rechter het daarmee eens is, wordt gekeken of de staat aansprakelijk kan worden gesteld voor de dood van de kapers.