Na 8 november

Nog een paar dagen, dan kiest Amerika een nieuwe president. Wie het op 8 november ook wordt, president Trump of president Clinton krijgt te maken een land dat snel aan het veranderen is, maatschappelijk, economisch, technologisch en politiek. NRC verzamelde 16 trends voor ná 2016 en zet ze in deze bijlage voor u op een rij. Ons Amerika-team neemt u mee naar het land achter de stofwolken van de verkiezingscampagne. Daar zie je het Amerika waar de nieuwe president mee te maken krijgt – en de rest van de wereld dus ook. Want ontwikkelingen houden zich al lang niet meer aan grenzen – ook niet aan die van de grootste wereldmacht.

Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van kunstmatige intelligentie, dat door bedrijven als Google en Facebook wordt gebruikt om de samenleving her in te richten. Technologie-criticus Evgeny Morozov, die een prominente rol speelt in het Amerikaanse debat, waarschuwt in deze bijlage dat burgers – lees: Amerikaanse kiezers – liever hebben dat databedrijven de samenleving runnen dan politici, in wie ze steeds minder vertrouwen hebben.

Of neem Hollywood, op zoek naar nieuwe ideeën en markten. Waar vind je die? In China natuurlijk: daarom omhelst (een deel van) Hollywood intussen de Chinese amusementstycoon Wang Jianlin.

Donald Trump en Hillary Clinton hebben er een campagne van gemaakt die grotendeels ging over de (on-)geschiktheid van de ander. Maar ondanks hun onderlinge afkeer délen ze ook iets: hun wereldbeeld is gevormd door de twintigste eeuw. Clinton wil terug naar de jaren negentig, Trump naar de jaren vijftig. NRC-correspondent Guus Valk trof op hun bijeenkomsten vooral oudere kiezers, maar zocht ook jongeren op, en vroeg naar hún wereldbeeld. Deze verkiezingen waren voorbij toen Bernie Sanders was verslagen, zegt een van hen, psychologiestudente Isabella Button. Jongeren zijn actief buiten de partijen om: Black Lives Matter, de Dreamers (jonge latino’s die een Amerikaans paspoort willen).

Opvallend: niemand kijkt nog naar het dichtgeslibde Washington. Steden verhogen zelf het minumumloon. Afro-Amerikaanse jongeren keren zich niet alleen tegen politiegeweld, maar richten ook beter onderwijs in. Amerika mag dan in sociaal opzicht niet meer het land van de onbegrensde mogelijkheden zijn, Amerikanen vinden de Amerikaanse Droom steeds weer opnieuw uit.

hoofdredacteur