Melkveehouder krijgt geen vergoeding voor hagelschade

Dat bepaalde de rechter vrijdag. In juni zorgde een hagelstorm in het zuiden van het land voor veel schade bij boeren.

De man spande twee weken geleden een kort geding aan tegen zijn verzekeraar om alsnog aanspraak te kunnen maken op een vergoeding.
De man spande twee weken geleden een kort geding aan tegen zijn verzekeraar om alsnog aanspraak te kunnen maken op een vergoeding. Foto: Koen Suyk

Een melkveehouder uit Someren krijgt geen vergoeding voor geleden schade als gevolg van een hagelbui. Dat heeft de voorzieningenrechter vrijdag bepaald in een kort geding dat door de man was aangespannen tegen zijn verzekeraar.

Hagelbuien en wateroverlast brachten afgelopen juni in het zuiden van het land voor een bedrag van minstens 715 miljoen euro schade toe aan boerenbedrijven. Veel bedrijven waren niet tegen de schade verzekerd en dreigden om te vallen. De melkveehouder uit Someren spande twee weken geleden een kort geding aan tegen Achmea Schadeverzekeringen (Interpolis) om alsnog aanspraak te kunnen maken op een vergoeding. Volgens de verzekeraar heeft de man daar echter geen recht op, omdat hij niet apart was verzekerd voor hagelschade. Volgens de man heeft hij wél recht op een vergoeding, omdat er sprake zou zijn van stormschade. De rechter stelde de verzekeraar vrijdag in het gelijk. De man draait nu ook op voor de juridische kosten.

Lees ook: ‘Een nationale ramp? Boeren hadden zich moeten verzekeren’

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) merkte de situatie eerder niet aan als nationale ramp en stelde dat de bedrijven zich hadden kunnen verzekeren tegen het noodweer. De boerenorganisaties ZLTO en LLTB eisten hierop een onafhankelijk onderzoek.