Krijgen deze 749 gevangenen in Californië wel of niet de doodstraf?

L.A. Times geeft een interessant interactief overzicht van de 749 gevangenen die hun leven niet zeker zijn.

Foto: LA Times

Doodstraf of levenslang? Dinsdag kiest Californië niet alleen een nieuwe president, maar besluit het ook over de levens van 749 gevangenen. Op die dag wordt namelijk via een referendum bepaald of ter dood veroordeelde gevangenen daadwerkelijk de doodstraf krijgen, of dat hun straf wordt omgezet in levenslang.

Om aandacht te vragen voor dit referendum, in het heetst van de verkiezingstrijd, publiceerde de Los Angeles Times vrijdag een interactief overzicht van de 749 gevangenen die momenteel in dodencel zitten.

Sinds 2006 wordt de doodstraf tijdelijk niet meer uitgevoerd. Een veroordeelde klaagde de staat aan omdat de dodelijke injectie waarmee de straf werd voltrokken niet zou voldoen aan de wettelijke eisen. De zaak loopt nog steeds en in de tussentijd mogen er geen doodstraffen worden uitgevoerd, met als gevolg een recordaantal gevangenen in een dodencel.

Dertig jaar wachten

Een klik op een foto in de productie van de Californische krant laat zien waarvoor de gevangene is veroordeeld. Een timelime maakt duidelijk hoe lang hij al wacht op de doodstraf. Als je de gevangenen op wachttijd sorteert, wordt duidelijk dat negentig veroordeelden meer dan dertig jaar wachten op hun executie. In de Amerikaanse wet is de maximale wachttijd vastgesteld op 38 jaar.

Dinsdag worden meer referenda gehouden in Californië, zo schrijft correspondent Diederik van Hoogstraten. Hij noemt de 71 pagina’s tellende referendumgids ‘een zo goed als onleesbaar ambtelijk document’.