Janneke Vreugdenhil houdt een warm pleidooi voor het culinaire naslagwerk

Janneke kookt Een eigen versie van een recept voor een gratin van zoete uien van Alain Passard.

©

Zoals een uitgever eens tegen mij zei: „Als je een kookboek niet in het najaar publiceert, kun je het net zo goed helemaal niet publiceren.” Tenzij het een dieetboek is, dacht ik erachteraan. Die kun je beter in het voorjaar laten verschijnen. Maar inderdaad, op een of andere manier zijn wij geprogrammeerd om in deze tijd van het jaar op zoek te gaan naar inspiratie voor in de keuken. En dus verschijnt de bulk aan nieuwe kookboeken in oktober en november.

Omdat kookboeken marchanderen als zoete broodjes heeft de stichting CPNB een Kookboeken7daagse georganiseerd, die vandaag van start gaat. Wie komende week een willekeurige boekhandel binnenloopt heeft grote kans een heuse kookboekauteur tegen het lijf te lopen. Er wordt gekookt, gedemonstreerd, geïnterviewd en er valt van alles te proeven. Ook zal op 10 november de verkiezing van het Kookboek van het Jaar plaatsvinden. De exacte agenda is te vinden op www.kookboekvanhetjaar.nl

Nu heeft u vast, net als ik, al een kast vol kookboeken staan. Boeken waaruit u nog lang niet alles heeft gekookt. Het schijnt dat de meeste mensen uit elk kookboek dat zij bezitten sowieso maar hooguit een handjevol recepten maken. Toch een beetje zonde, nietwaar? Daarom wil ik hier een warm pleidooi houden voor het culinaire naslagwerk, waarin niet zozeer recepten centraal staan, maar kennis over koken. Recentelijk verschenen er daarvan twee die het aanschaffen absoluut waard zijn.

De eerste is De Grote Kleyn van culinair journalist Onno Kleyn. Het zou flauw zijn Kleyn de nieuwe Johannes van Dam te noemen, maar het moet gezegd, de man beschikt over een encyclopedische kennis op het gebied van eten en drinken. Kennis die hij bovendien op heerlijk sappige toon weet te delen. De Grote Kleyn is een culinair compendium waar je nog jaren en jaren plezier van kunt hebben. Informatiever, leesbaarder en bruikbaarder, als ik eerlijk ben, dan Dedikkevandam.

De tweede aanrader is Bon Appétit van François-Régis Gaudry. Gaudry is presentator van de populaire Franse radioshow On va deguster, een programma waarin wekelijks chefkoks, wijnkenners, producenten en kookschrijvers aanschuiven om te praten over lekker eten. (Inderdaad, zoals ook tweewekelijks gebeurt in Mangiare op radio 1.) De ondertitel van Bon Appétit luidt: Een enigszins ongestructureerde encyclopedie van culinaire zaken. En dat is het ook. Een vrolijk vormgegeven boek om breed glimlachend door te grasduinen en en passant een heleboel van op te steken.