Koninklijke goedkeuring homo

De waan van gisteren – een wekelijks opinierubriekje in 200 woorden

Amsterdam, 2013 - Koning Willem-Alexander legt de eed af. Foto ANP/ Robin Utrecht

Op 22 november bezoekt onze koning het COC. „Een bijzondere steun in de rug”, reageerde voorzitter Tanja Ineke donderdag. Op 28 november 1968 moest de vereniging nog smeken om erkenning als rechtspersoon. „Koninklijke goedkeuring op haar statuten”, aldus Hannie Singer-Dekker (PvdA) destijds in een Kamervraag aan minister Carel Polak (Justitie, VVD).

Kwestie van een krabbel, maar de ‘liberaal’ dacht daar anders over: „De vereniging stelt zich onder meer tot taak contacten, ook van seksuele aard, tot stand te brengen. Ook voor gehuwde leden is zij aldus werkzaam. In een gesprek met het bestuur heb ik mijn bezwaren kenbaar gemaakt.”

Wel schafte hij in 1971 art. 248-bis af, een wet die homo’s verbood seks te hebben zolang de jongste nog geen 21 is (hetero’s vanaf 16). Intrekking ging niet over één nacht ijs. Staatssecretaris Kruisinga (CDA) wendde zich tot de Gezondheidsraad: „Bestaat de mogelijkheid dat heteroseksuele aanleg niet tot ontwikkeling komt door homoseksuele ervaring op minderjarige leeftijd boven de 16?” Houd het „zuiver medisch-wetenschappelijk”, gaf hij de geleerden mee.

Beter had de raad die onzuivere vraag omgekeerd en teruggekaatst: is het mogelijk dat homoseksuele aanleg niet tot ontwikkeling komt door heteroseksuele ervaringen?

Eerder in deze serie:
Laat Groningen alsnog jubelen
Met Mieke Telkamp naar Mars
Kleedkamergeklets in 1991
Chaos in de klas van 1878