In beeld

Koning Down Under

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten deze week een vijfdaags staatsbezoek aan Australië. Vergezeld door een handelsmissie uit het bedrijfsleven bezochten ze enkele steden. In de hoofdstad Canberra herdacht de koning de doden van vlucht MH17. Aan boord van die vlucht zaten ook veel Australiërs. Willem-Alexander en Máxima vervolgen hun reis naar Nieuw-Zeeland.
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima met Kerry Sanderson, gouverneur van West-Australië, op de eerste dag van het vijfdaags staatsbezoek aan Australië.
ANP / Robin van Lonkhuijisen
Het koningspaar wordt maandag in Fremantle welkom geheten door het publiek. Aan de haven van Fremantle wandelen zij langs de Welcome Walls. Hierin staan de namen gegraveerd van onder meer Nederlandse immigranten die destijds in Fremantle aankwamen.
Paul Kane / AP
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima volgen de paardenraces op Ascot Racecourse in Perth.
ANP / Patrick van Katwijk
Op de eerste dinsdag van november vindt traditioneel de Melbourne Cup plaats, 'the Race that stops the nation'.
ANP / Patrick van Katwijk
Op de tweede dag bezoeken ze in Perth onder meer SKA radio astronomy en HIVE visualisation.
ANP / Robin van Lonkhuijisen
De koning herdacht in Canberra de doden van vlucht MH17, die boven Oekraïne werd neergehaald. Aan boord waren ook veel Australiërs.
Bij het Government House in Canberra heet gouverneur-generaal Sir Peter Cosgrove het Koninklijk Paar welkom en krijgen zij een staatslunch aangeboden.
AFP / Jason Reed
Met gouverneur-generaal Cosgrove in Canberra op zoek naar kangoeroes.
ANP / Robin van Lonkhuijisen
Woensdagavond in Sydney wonen ze een concert bij van de Gebroeders Jussen en het Sydney Symphony Orchestra in het Opera House. Het concert is door het Koninklijk Paar aangeboden als dank voor de gastvrijheid.
ANP / Robin van Lonkhuijisen
In Sydney was er een ontmoeting met de gouverneur van New South Wales, David Hurley en zijn vrouw Linda.
AP/ Rick Rycroft
Een bezoek aan het Luna Park biedt een mooi uitzicht op de Sydney Harbour Bridge en het Opera House.
ANP / Robin van Lonkhuijisen
Op dag vier volgt een bezoek aan de University of Sydney, de oudste universiteit van Australië.
ANP / Patrick van Katwijk
Vrijdag in Brisbane bekijken ze Australische en Aboriginalkunst in de Queensland Art Gallery.
ANP / Patrick van Katwijk
Op de Queensland University of Technology (QUT) krijgt Willem-Alexander een toelichting op de samenwerking tussen Nederland en Australië op het gebied van waterbeheersing. Tijdens een bootexcursie over de Brisbane River wordt vervolgens uitleg gegeven over overstromingsmaatregelen.
ANP / Patrick van Katwijk
Een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap van Queensland in Brisbane. Aansluitend op het bezoek aan Australië wordt van 7 tot en met 9 november een staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland gebracht.
ANP / Robin van Lonkhuijisen