Zus Holleeder schrijft in stilte een familiekroniek

Het boek, vanaf zaterdag te koop, is in alle stilte voorbereid bij uitgeverij Lebowski.

Lebowski

Judas. Dat is de titel van de familiekroniek die Astrid Holleeder heeft geschreven over haar leven. Astrid is de jongste zus van Heinekenontvoerder Willem Holleeder. Ze was jarenlang zijn vertrouweling maar pleegde naar eigen zeggen in 2013 „verraad” door samen met haar zus Sonja in het geheim verklaringen af te leggen tegen haar broer.

Willem Holleeder zit sinds eind 2014 vast op verdenking van vijf onderwereldmoorden. Een van de mensen die hij zou hebben laten vermoorden is Cor van Hout, zijn jeugdvriend, mede-Heinenekenontvoerder en de partner van Willem zus Sonja.

Astrid en Sonja worden naar eigen zeggen sinds de Heinekenontvoering in 1983 gegijzeld door hun broer en de kennis over het nooit gevonden losgeld. Sinds de moord op Cor van Hout leven de twee zussen naar eigen zeggen met de vrees dat Willem ook hen wil vermoorden.

Het boek, vanaf zaterdag te koop, is in alle stilte voorbereid bij uitgeverij Lebowski. Het is volgens de uitgeverij in het buitenland gedrukt om te voorkomen dat het uit zou lekken. De afgelopen dagen konden boekhandelaren Judas inkopen zonder dat ze wisten waar het over ging. Volgens Lebowski zijn er 80.000 exemplaren gedrukt, een hoge oplage.

Toen in maart vorig jaar naar buiten kwam dat de zussen Holleeder tegen hun broer hadden verklaard, vertelde Astrid in een gesprek met NRC dat ze haar broer hiermee levenslang heeft gegeven. Ze noemt haar boek nu een testament omdat ze ervan uitgaat dat hij haar zal laten vermoorden.