‘Ik wil niet alleen maar fabulous zijn’

Spitsuur

Elio Heres (26) en Maikel Huijsman (32) zijn graag geziene gasten in het nachtleven, maar staan doordeweeks gewoon om zeven uur op: „Klanten zeggen weleens: ‘Ik zag je in de krant, je had hele andere kleren aan!’”

Foto David Galjaard

Elio: „Naar buiten in een trainingspak? Nooit. Binnen wel hoor, als ik thuis kom trek ik meteen een huispak aan. Ik ben een knoeier.”

Maikel: „Ik doe de was, maar daar merk ik niks van.” (Kucht).

Elio: „Mijn stijl is vintage gecombineerd met designerelementen. Een keer per week doe ik een fotoshoot. Ik regel de locatie, een fotograaf en een visagist. Meestal doe ik drie looks. Mijn boodschap is dat mensen zichzelf moeten zijn en moeten dragen wat ze mooi vinden. Ik kijk ook niet of kleding voor een jongen of een meisje is gemaakt, ik strijd tegen conformiteit. Op gay.nl heb ik een column, waarin ik jongeren help hun eigen stijl te vinden. Daarnaast werk ik vier uur per week als vrijwilliger bij de Kindertelefoon en ben ik bezig met het opzetten van mijn eigen YouTube-kanaal. Ik vlog omdat ik denk dat ik wel wat te vertellen heb. Ik kom uit een streng religieus gezin, waaruit ik ben losgebroken. Zestien was ik toen ik uit het geloof stapte. Mijn ouders zijn Jehova’s Getuigen, ik spreek ze nu niet meer. Dat was toen wel heftig. Ik werd gedoopt en dacht: nu doe ik wat God wil, dan zal hij me vast zegenen en ervoor zorgen dat ik hetero word. Maar dat werd ik dus niet. Ik vond het niet eerlijk. Ik wilde ook liefde en seks leren kennen. Een week later ging ik uit huis.”

Lees ook de Spitsuur van vorige week: ‘Elke avond uit is leuk, maar je koopt er niks voor’

Maikel: „Ik woonde bij mijn vader in Hoorn, een straat verderop. Elio zat nog op de havo, ik ging vier tot vijf nachten per week uit. Mijn ouders hebben me altijd heel vrij opgevoed. Ik heb gewoon mijn eerste vriendje aan ze voorgesteld, zo doet een hetero dat toch ook? Mijn vader was eigenlijk overal wel oké mee, als ik maar liet weten hoe laat ik thuiskwam. Dan ging ik op donderdag naar Rotterdam en pakte ik op vrijdag de auto naar Antwerpen. Op zaterdag nam ik de nachtbus naar Amsterdam en op zondag ging ik naar een feest in Bloemendaal. Dat ging natuurlijk helemaal niet samen. Elio mocht niets. Hij moest die zomer bovendien met zijn ouders mee naar Italië, want die hadden ook wel door dat er iets speelde. We zijn elkaar toen uit het oog verloren. Zes jaar geleden heeft Elio me weer gevonden, via Hyves.”

Elio: „Ik herinnerde me Maikel als een fijne jongen, bij wie ik mezelf kon zijn. Toen we elkaar weer zagen waren we eigenlijk nog steeds verliefd.”

Nachtleven

Elio: „Toen ik Maikel leerde kennen ging ik vaak mee artiesten ophalen, in de bus. Vanuit daar rolde ik het nachtleven in. Voor elk feestje stonden we op de gastenlijst. Na twee jaar dacht ik: ik kan ook dansen, waarom doe ik dat niet? Toen zijn we beiden ons eigen bedrijf begonnen. Werken als ‘performer’ betekent losgaan op het podium – al dan niet in thema gekleed. We dansen soms samen, met een groep. Ik sta meestal ergens op de dj booth en hij fladdert eromheen.”

Maikel: „Of jij staat aan de deur en ik doe de artist handling: ik regel veel voor artiesten en dj’s. Doordeweeks sta ik om zeven uur op, in het weekend kom ik pas om zeven uur thuis.”

Maikel: „Ik vind grootstedelijke ontwikkelingen heel interessant. Mijn studie bouwkunde was een beetje een noodzakelijk kwaad. Ik zat in de les met van die bouwkundige types, tijdens het uitgaan kwam ik de echt leuke mensen tegen. Uiteindelijk was ik net zo vaak op festivals als op school. Toen dacht ik: dit kost klauwen met geld. Het is veel leuker om onderdeel te zijn van de organisatie.”

Elio: „En het is nog leuker om backstage te kletsen. Af en toe op het podium dansen, en dan weer naar achteren. Als ik nu een keer in de rij moet staan, ben ik meteen helemaal zuur.”

Maikel: „Of als je naar een Dixi moet, haha.”

Maikel: „Sinds een half jaar doen we twintig minuten fitness per week. We vinden sporten eigenlijk helemaal niet leuk.”

Elio: „Ik kon vroeger nooit in de avond sporten want dan waren de bijeenkomsten van Jehova’s Getuigen. En op zaterdagochtend moest ik langs de deuren.”

Maikel: „Nu hebben we iets gevonden wat wél in ons programma past: een personal trainer. Die loodst ons op woensdagochtend langs zes fitnessapparaten. Binnen twintig minuten staan we weer buiten.”

Elio: „Ik zie wel spieropbouw. Ik was niet dik hoor, maar ik wil graag een echt platte buik. Zes weken geleden zijn we ook gestopt met drinken, ik was klaar met brak zijn. Ik wil nu gewoon knallen. Je weet wel, doelen behalen. Hoewel ik me niet alleen wil bezighouden met fabulous zijn. De ervaringen die ik opdoe als vrijwilliger bij de Kindertelefoon, neem ik ook mee in de boodschap die ik uitdraag. Ik ben eigenlijk overal mezelf, ook in mijn baan als teamleider bij Albert Heijn. Als ik mijn haar weer heb ingevlochten, zeggen klanten er wat van. Er moet altijd even worden gepraat over Elio. Ik vind dat wel grappig. ‘Ik zag je op tv’, zeggen ze dan.”

Maikel: „Bewoners van Ymere zeggen weleens: ‘Ik zag je in de krant, je had hele andere kleren aan!’ ‘Ja, ik moet me altijd verkleden als ik naar kantoor ga’, zeg ik dan.”

Negen uur slaap

Elio: „Het huishouden doen we samen. We hebben een schoonmaakster, maar ik stofzuig ook doordeweeks.”

Maikel: „Ik doe alle was. En ik heb één keer de fout gemaakt om de vaatwasser in de ochtend uit te ruimen…”

Elio: „Nee ik ben geen ochtendmens. Ook geen avondmens, trouwens. Ik heb altijd negen uur slaap nodig. Wat lastig is, met zo’n drukke agenda.”

Maikel: „We willen allebei het onderste uit de kan halen. Bij de Albert Heijn was je ook meteen teamleider.”

Elio: „Ik vind groei heel belangrijk. Ja, kinderen zou ik ook wel willen, maar daarvoor moeten we eerste genoeg financiële middelen hebben.”

Maikel: „Het past ook niet in dit huis. We hebben drie slaapkamers, maar twee daarvan zijn een inloopkast.”